Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Діти угоді не перешкода?

Насамперед потрібно знати, що відповідно до законодавства батьки й діти (ті, що проживають разом) можуть бути самостійними власниками житла. Однак при вирішенні спорів між батьками й малолітніми (до 14 років) і неповнолітніми (до 18 років) дітьми, які проживають разом, уважається, що житло є власністю батьків, якщо інше не встановлене судом.

Однак житло, отримане батьками й дітьми за рахунок їхньої спільної праці або загальних грошей, належить їм на правах загальної спільної власності. Тобто, якщо неповнолітній сам заробив частину грошей на придбання квартири (наприклад, знявся в художньому фільмі й одержав гонорар), частина житла належить саме йому й батьки не можуть розпоряджатися його часткою без його відання й згоди. До того ж відповідно до Сімейного кодексу батьки зобов’язані передавати в користування дитини майно, що повинне забезпечити  його  нормальне виховання й розвиток.

Поки дитина не досягла повноліття, батьки вправі управляти його майном, однак зобов’язані при цьому враховувати його потреби й інтереси, якщо він у стані їх самостійно визначити.