Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Що потрібно для зняття іноземця з реєстрації місця проживання

Не менш важливим, ніж реєстрація іноземця за місцем проживання, є питання зворотної дії. Всім, кого це може стосуватись, корисно також знати, як відбувається зняття з реєстрації місця проживання іноземця – в деяких випадках це може вам суттєво спростити життя.

Деякі власники житла навіть не задумуються, що заява про реєстрацію місця проживання іноземця – це сам по собі привід задуматись і добряче обміркувати, як буде відбуватись зворотній процес. Трапляються випадки, коли громадянин іноземної держави виїжджає з України, не потурбувавшись про такі «дрібниці», як зняття з реєстрації.

Слід знати, що автоматичного зняття з реєстрації в нашій країні не існує – тому господареві доведеться звертатись до судових органів. Вряд чи комусь потрібно пояснювати, що суди – це справа марудна, неприємна і тягне за собою певні фінансові видатки.

Власникові доведеться доводити судові, що іноземець не має жодних підстав для користування житлом – лишається сподіватись на лояльність судді та на наявність відповідних доказів. Окрім того, можуть виникнути проблеми, пов’язані із заборгованістю в плані оплати комунальних послуг – в юридичній практиці зустрічається багато таких прикладів.

Тому найкращий вихід – зробити, щоб реєстрація місця проживання іноземця була зроблена із врахуванням безпроблемного виселення. Не варто також лінуватись юридично оформляти перебування іноземця в домі за допомогою угоди про оренду.

Для того, щоб була припинена реєстрація місця проживання іноземця в Саксаганському районі міста Кривого Рогу, необхідно звернутись до відділу реєстрації місця проживання громадян виконкому районної у місті ради. Це може зробити сам іноземець а бо його законний представник. Ось перелік документів, котрі є підставою для того, щоб була припинена реєстрація місця проживання іноземців в Україні:

- заява про зняття з реєстрації;

- постанова суду, що вступила в силу, про скасування права власності або використання житла, про виселення або про визнання, що особа пропала без вісті чи померла;

- свідоцтво про смерть;

- документ, де зазначено, що термін оренди житла вже закінчився. Якщо є договір про оренду між власником житла та іноземцем, то вважається, що термін реєстрації закінчується в той момент, коли спливає термін оренди;

- документи, що свідчать про припинення законних підстав для перебування особи на території України.

Зняття іноземця з реєстрації за місцем проживання відбувається в день звернення. Співробітник відділу реєстрації місця проживання громадян розглядає надані документи і якщо вони є підставою для зняття з реєстрації, приймає відповідне рішення і робить відповідні записи в документах.