Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Підкова на щастя

Одвіку люди вважають підкову символом успіху, щастя, заможності. Легенда про підкову тісно пов’язана з легендами про ковалів. Процес кування зачаровує, проте дуже складний. Не кожному під силу його освоїти. Людям здавалося справжнім дивом, коли коваль вмів управляти вогнем і металом, розпеченим до високих температур.

Азами одного із найстаріших народних ремесл поділився коваль Станіслав, який під час екскурсії ковальською майстернею навчив вихованців центру соціально-психологічної реабілітації дітей кувати підкову з металу, показав традиційну ковку, познайомив із знаряддям для роботи. Діти мали змогу переконатися на власному досвіді, що ковальство – нелегка справа, а справжній коваль – на вагу золота! Попрацювавши помічником коваля, молото-бійцем, надавши своєму виробу потрібної форми, вклавши в нього загадковість та унікальність, дитячі очі були переповненні радістю та захватом, бо все це вони зробили своїми руками.

Екскурсія дала змогу дітям поринути у таїнство перетворення металу на витвір мистецтва, тим самим розширила кругозір професій підростаючому поколінню. Ще більше дитячі очі засяяли від радості та захоплення коли майстер-коваль подарував їм на щастя виковану спільними зусиллями підкову, адже таким діткам доводиться кувати своє щастя самим.