Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Разом скажемо: амброзії – ні!

З настанням літньої спеки на перший план висувається проблема з карантинними бур’янами, оскільки вони завдають значної шкоди природному середовищу та здоров’ю людини. Звісно, серед них перше місце посідає амброзія. Надзвичайно шкідливий та витривалий бур’ян зростає навколо, засмічуючи прибудинкові території, вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, узбіччя доріг, залізничні насипи, прибережні зони, і, звісно, пустирі. Тож, зважаючи на початок сезону цвітіння амброзії, її високу здатність до поширення та продуктивності, необхідно негайно вживати заходів до боротьби з цією рослиною. Є три основні методи боротьби з амброзією. Перший - витіснення її іншими багаторічними та газонними травами. Другий – виривання. Третій – скошування, який є наразі найпоширенішим. Найефективніше косити амброзію саме в період бутонізації, щоб не дати змоги зацвісти.        

На теперішній час у Саксаганському районі щоденно ведуться роботи з покосу карантинних бур’янів. В середньому щоденно спеціалізованим підприємством зеленого господарства КП «Сансервіс» і надавачем послуг з утримання будинку та прибудинкової території ТОВ «ЖИТЛОСЕРВІС-КР» викошується близько 5 га територій. Хоча докладається багато зусиль, проте значна територія пустирів району є поки ще неохопленою покосами.

Крім того нагадуємо, що Правилами благоустрою у місті Кривому Розі, які затверджені рішенням міської ради від 21. 10. 2015 № 4038, визначені обов’язки суб’єктів господарювання на земельних ділянках, наданих їм на праві власності чи користування щодо виконання регулярного косіння газонів, вжиття заходів щодо боротьби з карантинними та іншими рослинами, зокрема амброзією, прибирання та утримання земельної ділянки до проїжджої частини вулиці, а у випадках, коли відведена земельна ділянка не межує з проїжджою частиною вулиці або відстань до проїжджої частини вулиці значна – на відстані 15 м від межі відведеної земельної ділянки.

За невиконання заходів щодо боротьби з карантинними рослинами передбачено адміністративну відповідальність відповідно до ст. 152 КУпАП. Тож, користуючись нагодою, звертаємося до підприємств, установ, організацій, закладів різних форм власності та до мешканців міста, якщо бачите на території небезпечну рослину, негайно вживайте заходів щодо її ліквідації.