Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Біометричний закордонний паспорт в Україні

Біометричними називають документи, що посвідчують особу та містять електронний носій інформації, на якому записано інформацію про біометричні дані власника документу з метою його ідентифікації. Передбачається, що такі документи найбільш захищені від підробок та виключають можливість користування ними будь-якою особою, окрім власника. Головна ідея впровадження більш захищених документів, які забезпечують ідентифікацію особи - це суттєве підвищення захищеності суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму.

Біометричний закордонний паспорт в Україні видають з 1 січня 2015 року, проте саме зараз, після позитивного голосування Європарламенту ці документи стали особливо затребуваними серед українців.

Зовні біометричний і звичайний закордонні паспорти практично не відрізняються - бланк закордонного біометричного паспорта теж складається з м’якої обкладинки, форзаца, сторінки даних і 32 паперових сторінок. Проте різниця таки є: біометричний паспорт містить спеціальний мікрочіп – безконтактний електронний носій, на який, окрім звичайних паспортних, записуються ваші особисті біометричні дані – відбитки пальців, цифрове фото та цифровий підпис. Ці дані працівники міграційної служби візьмуть у вас безпосередньо при поданні документів на паспорт. Власника біометричного закордонного паспорта дуже легко ідентифікувати при перевірці на кордоні – достатньо зчитати інформацію з чіпа.

Українців виробляти біометричні закордонні паспорти ніхто не змушує – закон дозволяє і надалі використовувати традиційні паспорти старого зразка аж до кінця терміну їх дії, проте для перетину кордонів з ЄС власникам звичайних паспортів (навіть після введення безвізового режиму) потрібна буде віза.

 

Як виробити біометричний закордонний паспорт.

Для того, аби подати документи на біометричний закордонний паспорт, необхідно звернутися у будь-який підрозділ Державної міграційної служби України (ДМС).

Виробити закордонний біометричний паспорт громадянин України може не прив’язуючись до місця своєї прописки – достатньо звернутись у найближче чи найзручніше відділення Державної міграційної служби України ДМС. Ознайомитись із переліком діючих на території України відділень ДМС, у які можна подавати документи на закордонний біометричний паспорт, можна на їх офіційному сайті за посиланням (http://dmsu.gov.ua).

 

Документи на біометричний закордонний паспорт.

Заяву та документи на закордонний біометричний паспорт слід подавати у відділення Державної міграційної служби особисто або це може зробити законний представник особи, яка має бажання отримати закордонний біометричний паспорт.