Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

«День пам'яті жертв голодоморів»

       День пам'яті жертв голодоморів — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада. Запроваджений згідно Указу Президента України Леоніда Кучми від 26 листопада 1998 року № 1310/98 як «День пам'яті жертв голодоморів».

       В Указі сказано: “На підтримку ініціативи громадських організацій, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення України постановляю: Установити в Україні День пам'яті жертв голодоморів, який відзначати щороку у четверту суботу листопада”.

       Меморіальні заходи проводяться як в Україні, так і поза її межами. Щорічно, в цей день проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку». Традиційно, в День пам'яті жертв голодоморів перші особи держави відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. До 2008 року церемонія відбувалася на Михайлівський площі, однак, після відкриття Національного меморіалу пам'яті жертв голодоморів, була перенесена туди. По всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам'ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

       Наша шкільна громада разом з усією Україною пам'ятає та вшановує пам'ять постраждалих в ці лихі роки. 25 листопада у КЗШ №41 було організовано шкільний виховний захід-реквієм, у ході якого школярі перегортали страшні сторінки нашої історії.

       Театралізована постановка за участі учнів 7-9-х класів, проникливі вірші, пісні нагадали всім присутнім про страхіття, які випадали на долю нашого народу, про його силу та витривалість. Пам'ять про роки голоду та його жертв вшановано хвилиною мовчання.

       Більше 80-ти років минуло, змінилися цілі покоління, але українці щиро тужать за кожною душею, із мільйонів замордованих голодом.