Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До уваги мешканців району! Стихійна торгівля – небезпека для здоров’я споживача!

Сьогодні споживчий ринок Саксаганського району розвивається відповідно до сучасних економічних тенденцій. За останні роки в районі побудовані супермаркети, гіпермаркети, великі торгові центри, що забезпечують населення всім необхідним набором товарів продовольчої та промислової груп. Істотні зміни на краще відбуваються і з ринками району, на яких громадяни можуть придбати продукцію за  доступними цінами.

На цьому тлі особливо потворно виглядає стихійна вулична торгівля. Така торгівля погіршує санітарну обстановку, ускладнює рух громадського транспорту, призводить до захаращення наших вулиць.

Що ж таке стихійна або несанкціонована торгівля? Це продаж товару невідомої якості і походження з землі, з відра, з розбитого ящика, в місцях, що перегороджують прохід транспорту та людей: на узбіччях дороги, зупинках громадського транспорту.

На жаль продукція з осередку стихійної торгівлі приваблює насамперед, своєю відносною дешевизною. Однак, дешевизна ця тільки уявна. Купивши на узбіччі дороги півторалітрову пластикову бутилочку домашнього молока і витративши на нього менше, ніж у магазині, людина ризикує потім в 100 разів більше витратити на ліки для лікування.

Торгівля з рук у невстановлених місцях - це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу. Право вживати заходи до правопорушників віднесено до компетенції органів внутрішніх справ. Але, необхідно, щоб усі мешканці нашого міста налаштувались на боротьбу з цим злом.

Внаслідок існування незаконної торгівлі порушуються Правила торгівлі, норми стандартизації, метрології та сертифікації, вимоги чинного законодавства, у т.ч. земельного, податкового, трудового, санітарного.

Рішенням виконкому міської ради від 10.04.2013 №118 «Про невідкладні заходи щодо ліквідації та запобігання виникненню несанкціонованої торгівлі в місті» передбачено проведення невідкладних заходів з ліквідації місць стихійної торгівлі на території м. Кривого Рогу.

Працівниками поліції спільно зі спеціалістами виконкому районної у місті ради систематично проводяться рейди, які спрямовані на впорядкування торгівлі, унеможливлення реалізації фальсифікованої продукції тваринного походження, виявлення порушень Правил торгівлі на ринках, а також ліквідації місць стихійної торгівлі. Під час рейдових заходів з торгуючими на стихійних ринках проводиться роз’яснювальна робота, яка направлена на переміщення їх на територію ринків. На ринках розміщено інформаційні щити та наочну інформацію щодо заборони торгівлі за межами ринків, про негативні наслідки придбання товарів на стихійних ринках.

З початку поточного року працівниками Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції України в Дніпропетровській області за результатами рейдової роботи складено 31 адміністративний протоколі за ст. 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях).

Результати посиленої щоденної протидії стихійній торгівлі вже відчутні – вулиці району стали вільнішими. Але для повної ліквідації цього явища необхідно, щоб мешканці району відмовились від купівлі товарів з рук. Адже здійснюючи, на перший погляд, дріб’язкову покупку на «стихійному ринку» громадяни тим самим підтримують стихійну торгівлю, яка наражає їх на потенційну небезпеку для здоров'я та життя. Крім того, законодавство України не передбачає захист прав споживачів при їх порушенні на «стихійних ринках».

Кожен мешканець району та міста має можливість придбати якісний товар на ринках району, а саме: «Ювілейний», «Б. Вечірній», «Жовтневий». Для здійснення контролю за дотриманням порядку зберігання та реалізації продукції тваринного та рослинного походження на ринках функціонують акредитовані лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

Шановні мешканці, будьте пильні, не купуйте продукцію сумнівної якості в місцях стихійної торгівлі. Подумайте про своє здоров'я і про здоров'я своїх близьких.