Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Право власника кімнати в комунальній квартирі зареєструвати сторонніх осіб на своїй площі без згоди інших співвласників квартири

Поняття «комунальна квартира» включає в себе об’єкт нерухомості, що складається з кількох житлових приміщень і при цьому належить кільком власникам. Найчастіше в ній проживає кілька сімей, при цьому вони користуються спільними приміщеннями: кухня, коридор, ванна кімната, туалет.

Процес реєстрації місця проживання в комунальній квартирі регулює Житловий Кодекс, згідно з яким власники мають право реєструвати в своїй комунальній кімнаті всіх членів сім’ї або будь-яких інших людей, при цьому потрібно отримати згоду всіх співвласників. Винятком може стати один момент: народження дитини. В такому випадку реєструвати дитину батьки мають право на власну адресу.

Відповідно до п.26 Постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації до Єдиного державного демографічного реєстру», для реєстрації місця проживання необхідно подати:

- заяву за формою, наведеною у додатку 6,7 або 8 до цих Правил відповідно;

- документ до якого вносяться відомості про місце проживання;

- квитанцію про оплату адміністративного збору.

Однак, слід звернути увагу, що Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження зразків документів, необхідних для реєстрації місця проживання в Україні» затверджено зразок відповідної заяви, додаток 6, в якій передбачена графа «Згода власника/співвласників житла або їх уповноважених органів, наймача та членів його сім'ї на реєстрацію місця проживання заявника у разі відсутності документів, зазначених як підстава для реєстрації».

Підставою для реєстрації місця проживання заявника за зазначеною адресою є ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди) або інші документи. Отже, в цій графі одна із вищенаведених осіб (залежно від ситуації) повинна надати згоду та поставити свій підпис, таким чином дати свою згоду на реєстрацію.

Так, якщо у вашому Свідоцтві про право власності на квартиру вказано, що Ви є співвласником на праві спільної сумісної власності, то в такому випадку необхідна згода іншого співвласника. У разі, коли квартира поділена на частини, і Ви є власником саме окремої частини (даний факт також підтверджується у свідоцтві про право власності), то в такому випадку Ви є одноособовим власником своєї окремої частини і згода власника іншої частини непотрібна.