Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

80 років від дня народження В’ячеслава Чорновола

24 грудня 1937 року у селі Єрки на Черкащині народився В’ячеслав Максимович Чорновіл, який увійшов до історії України як державний, громадський, політичний діяч, журналіст, народний депутат України І-III скликань, один із лідерів українського правозахисного руху, багаторічний лідер Народного Руху України, Герой України.

Усе життя В’ячеслава Чорновола – це суцільна боротьба за честь і правду української нації. Фактично, саме він стояв у витоків відродження української державності у другій половині ХХ століття: започаткував рух шістдесятництва та дисиденства як нові форми протесту, ініціював створення Української Гельсінської спілки. І за часів Радянського Союзу, і потім, у роки Незалежності, ця людина самовіддано і невтомно відстоювала інтереси своєї країни та співвітчизників.

З метою вшанування пам’яті В’ячеслава Чорновола у закладах освіти Саксаганського району протягом грудня 2017 року-березня 2018 року заплановано проведення інформаційних годин та бесід про життєвий шлях політичного діяча. У закладах культури та бібліотеках організовано тематичні виставки. У рамках проведення Єдиного дня інформування населення лекції про життя і діяльність В. Чорновола буде прочитано трудовим колективам установ, організацій та закладів району.

В’ячеслав Максимович Чорновіл залишився вірним Україні до останніх хвилин свого життя. А нам сьогодні залишається тільки пам’ятати цю велику людину та знати, що на кожного з нас теж покладена висока місія бути справжнім патріотом, що знає і виконує свої національні обов’язки. Найголовніше – це бути українцями до останньої клітини тіла та душі, з гордістю берегти у серці пам’ять про кожного Героя України…