Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Випалювання рослинних залишків, в тому числі і опалого листя, заборонено

          Збирання врожаю та впорядкування присадибних ділянок завжди асоціюється із спалюванням бур’яну, листя і сухої трави. На жаль, таке спалення стало «добрим» господарським звичаєм і в нашому місті. Проте найчастіше «палії» не мають жодного уявлення ані про шкоду, ані про відповідальність, передбачену чинним законодавством за подібні дії.

          Причини масових підпалів опалого листя та залишків сухої рослинності слід шукати як в економічній, так і в моральній площині. Але іноді їх причиною є елементарна безграмотність та відповідальність.

          Варто зауважити, що під час паління повітря стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Над містом стоїть постійний дим, яким важко дихати навіть здоровим людям.

          Чинним законодавством України заборонено випалювання рослинних залишків, в тому числі і опалого листя. А от за порушення норм законодавства передбачено накладання штрафів, відповідно до ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: на громадян від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб (керівників закладів, установ, організацій) – від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

          Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природо-заповідного фонду тягнуть за собою накладання штрафу на громадян – від 20 до 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – від 70 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

          Кожен із нас відповідальний за екологію нашого міста. Закликаємо мешканців району не порушувати чинне законодавство України та не шкодити довкіллю і своєму здоров’ю.

          Якщо Ви стали свідком випадку спалювання опалого листя, сухої рослинності тощо, просимо сповістити правоохоронні органи за телефоном 102 або 64-20-20.