Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

1 квітня – Вербна неділя

Остання перед Великоднім тижнем неділя має назву «вербна». Також відомі й інші назви – «шуткова» або ж «квітна». Цього року вона припадає на 1 квітня.

За легендою, саме у цей час Спаситель Христос уїжджав до Єрусалиму верхи на віслюкові і миряни устеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Та оскільки у нас пальми не ростуть, то їх досить вдало замінили вербові гілки. Напевне, так сталося тому, що саме верба є провісницею весни, а до того ж ще й має доведені цілющі властивості.

Традиції святкування Вербної неділі залишаються незмінними вже багато віків поспіль. Напередодні, у Лазарову суботу, слід власноруч наламати і принести додому вербові гілочки. Не забороняється також і купити їх. Зранку ж у неділю вербу освячують у церкві, після чого вона, згідно з віруваннями, набуває воістину чарівних властивостей.

Наприклад, раніше вербу давали худобі, щоб тварини не хворіли і приносили здорове потомство. Також, наші предки вірили, що освячені гілочки допоможуть їм захиститися від злих сил. Вважалося, що вони оберігають від пожеж, природних катаклізмів (буревіїв, граду, сильних дощів). Верба супроводжувала людей і при відході в інший світ. Її освячували і вставляли в руки покійного, щоб він очистився від гріхів і так постав перед Всевишнім.

Після свята гілочки верби зберігали в «червоному кутку», поруч з іконами, протягом усього року, а потім спалювали, щоб знищити негативну енергію, накопичену за 12 місяців.

Вербна неділя припадає на дні Великого посту. Але й ті, хто його суворо дотримується, у цей день мають послаблення перед суворим Страсним тижнем і можуть скуштувати рибу та олію. Раніше прийнято було випікати пісні булочки, в одну з яких ховали монетку. Вважалося, що той, кому дістанеться сюрприз, буде щасливим і успішним у справах.

Вербна неділя – день світлий і сімейний та найбільше підходить для спокійного спілкування й духовного розвитку. Тож, даруйте один одному радість і добро, не витрачайте сили на негатив, уникайте злих думок та вчинків і черпайте натхнення в собі самому та в навколишньому!