Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

04 червня – Свята Трійця або Зелені Свята

Лише кілька днів відділяють нас від довгоочікуваного літа. У теплих променях червнего сонця, у щедрому буянні квітів і трав приходить до нас велике православне свято Святої Трійці. Це свято духовного очищенння, морального відродження. Цього року святкувати його будемо 4 червня.

За біблейськими переказами, на п’ятдесятий день після Воскресіння Христа до його апостолів у язиках полум’я зійшов Святий Дух. Одержаний у день П’ятидесятниці дар вони через рукоположення передали спадкоємцям-єпископам, а ті – християнам. Так було започатковано християнську віру, яка сповідує єдність християнина з єдиним у трьох обличчях Богом – Богом-отцем, Богом-сином та Богом-духом…

У народі ж це свято зазвичай називають Зеленими Святами. Трійцю святкують три дні. Давньою народною традицією є прикрашання свого житла на Зелені святки різними запашними рослинами, зеленими гілками, пахучими польовими квітами, створення з них цікавих композицій і вплетення у віночки. Наші далекі предки щиро вірили, що в цей день не можна купатися у водоймах, так як русалки могли затягнути на дно. Ну і звісно ж, не можна оминути увагою обряди ворожіння на Трійцю, які дійшли до нас із часів язичництва.  Найвідоміший – пускання сплетених вінків по воді. Троїцький вінок завжди вважався ритуальною прикрасою, що має потужну енергетику, наповненою силами самої природи. Вінки традиційно плели з квітів і трав, одягали і носили протягом святкування, а потім опускали у річку.  Вважалося поганим знаком, якщо вінок, потрапивши у воду, потоне. Якщо пристане до берега –  дівчина поки що не вийде заміж. Якщо ж вінок довго пливе і зникає з очей, значить, на дівчину чекають зміни на краще в особистому житті.

Трійця – одне з найулюбленіших свят українців, адже, окрім специфічного колориту, яким воно вирізняється, цей день дає змогу подовжити свої вихідні.

Так, відповідно до рекомендованого графіку переносу робочих днів у 2017 році, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16. 11. 2016 № 850-р, українці відпочиватимуть і 05 червня.

Отже, радійте літу, що наближається, та вже зараз починайте планувати цікаві вихідні, шоб вдало провести Зелені свята, запастися позитивними емоціями, а може, відпочити і знайти душевний спокій. Всі бажаючі зможуть відвідати святкові богослужіння, які відбудуться у храмах та церквах району 04 червня.