Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Не допустимо чадний газ до осель

   Шановні мешканці будинків приватного сектору виконком районної у місті ради звертає увагу що останніми роками зросла кількість смертельних випадків, пов’язаних з отруєнням чадним газом при обігріві приміщень газовими котлами. Димовідвідні конструкції котлів ( в тому числі примусового типу) потребують регулярного обслуговування та контролю за їх станом. Завжди звертайте увагу на якість роботи котла та його витяжних пристроїв. Не рідше ніж двічі на рік перевіряйте стан димовідвідної труби як всередині будинку так і зовні на предмет відсутності пошкоджень, засмічень, розгерметизації.

   Щоб газ приносив людям  комфорт і тепло, кожний член сім'ї, починаючи зі шкільного віку, мусить знати і суворо дотримуватись правил безпечного користування газом, знати, до яких наслідків призводить порушення цих правил. Нагадуємо основні вимоги безпечної експлуатації побутового газового устаткування:

  • забороняється користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням;
  • не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників в приміщення починає надходити газ, він накопичується та, змішуючись із повітрям, утворює вибухонебезпечну суміш. Необхідно стежити, щоб рідина, що кипить, не залила вогонь пальника, протяг не загасив полум’я;
  • якщо газ потрапив у повітря приміщення, негайно слід закрутити кран подачі газу і провітрити приміщення;
  •  категорично забороняється сушити білизну чи волосся над плитою із запаленими пальниками;
  • не можна розміщувати біля газової плити речовини, що можуть легко займатися: папір, тканини тощо;
  • не нехтуйте вимогами щодо періодичності технічного обслуговування газового обладнання,  відповідно до вимог документації з експлуатації;
  • памятайте, що заміна та обслуговування газового обладнання виконується лише суб’єктами господарювання , які має дозвіл на виконання зазначених робіт.

   Ще одним фактором небезпеки газового обладнання є чадний газ. Не видимий та без запаху накопляючись в приміщенні чадний газ протягом навіть нетривалого часу (близько 30 хв.) може досягти концентрації, що призведе до важкого отруєння організму, а протягом довшого періоду може призвести до летального випадку.  Скупчення чадного газу відбувається у разі відсутності тяги в димовідвідному каналі. Тому важливо пам’ятати:

  • Перед включенням газового водонагрівача мешканцю необхідно перевірити тягу. У разі відсутності тяги користування газовим приладом не можна, необхідно якомога скоріш повідомити про це житлово-експлуатаційну організацію (управителя житловими будинками). робота газового приладу повинна здійснюватися лише при відчиненому вікні;
  • проточні і ємкісні газові водонагрівачі, малометражні газові котли та інше опалювальне газове обладнання з відведенням продуктів згоряння в димохід повинні бути обладнані автоматичними пристроями, що забезпечують відключення пальників за умови: припинення подавання газу, зниження тиску газу в них нижче робочого, погасання полум’я, відсутності тяги в димоході, перевищення температури теплоносія. Експлуатація газових водонагрівачів з несправними або відсутніми автоматичними пристроями відключення забороняється.
  • не можна переносити газові водонагрівачі, котли а тим паче змінювати підключення димовідвідної труби. Виведення продуктів горіння в вентиляційну систему будинку замість димохідної може призвести до отруєння як мешканців квартири порушників, так і суміжних квартир. Це стосується також квартир багатоквартирних будинків, в яких встановлено автономне газове опалення.
  • ні в якому разі не вмикайте одночасно примусово-витяжні прилади на кухні («витяжки») та газові водонагрівачі. Взагалі влаштування примусової вентиляції в приміщеннях, де розташовані прилади і апарати з відводом продуктів горіння в димоходи забороняється.

   Дотримуйтесь даних порад та нехай природний газ служить лише на користь людям.