Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як захистити дитячі квадратні метри

У нашій державі навіть найменші її мешканці мають ґарантовані чинним зако-нодавством житлові та майнові права. Чи замислювалися ми над тим, хто може порушити право дитини на житло і майно та як запобігти цьому?

Виконком районної у місті ради чинним законодавством визнано органом опіки та піклування. Саме на виконком покладено державою обов'язок дотримання за-конності при проведенні оборудок з житлом, у якому проживають діти, або право власності на яке належить дітям, ніяким чином не порушуючи права маленьких користувачів та власників житла.

Починаючи з найвищого закону, Конституції України, всі законодавчі акти нашої держави містять статті та пункти, якими зобов'язують батьків і державні органи не допускати зменшення або звуження житлових і майнових прав дітей під час здійснення правочинів з житлом.

Ось, наприклад. Молода сім'я проживає разом з п'ятирічною донькою у двокімнатній квартирі, житловою площею 27,7 кв. м. Малолітня дівчинка зареєстрована у зазначеному житлі, а значить має право користування ним. Батьки дитини планують продати належну їм квартиру та придбати житло більшої площі - трикімнатну квартиру, житловою площею 42,0 кв. м.

Згідно з чинним законодавством, батьки звертаються до виконкому районної у місті ради із заявами та відповідним пакетом документів для отримання згоди на продаж двокімнатної квартири та придбання трикімнатної. У даному випадку при вчинені правочину купівлі-продажу житла майнові та  житлові права малолітньої дитини не порушуються. Дозвіл на вчинення правочину батьки отримають.

Інша ситуація. Сім'я з чотирьох осіб, батьки та двоє неповнолітніх дітей, планує переїзд на інше місце проживання у іншу місцевість, наприклад, до міста Львова.

Зазначена сім'я має у місті Кривому Розі житло, яке належить всім членам родини порівну: по 1/4 частці кожному. Для отримання згоди на продаж належного родині житла, батьки повинні надати до виконкому районної у місті ради, окрім визначеного пакету документів, документи на гарантоване житло для дітей за новим місцем проживання. Нове житло, яке планується придбати родиною у Львові, повинне відповідати санітарним нормам та мати житлову площу не меншу, ніж та, що прода-ється.  Оскільки неприпустиме зменшення житлової площі, право власності на яку мають діти, у новому житлі дітям повинні належати на праві власності частки не менші, ніж у житлі, яке відчужується.

Ці та інші питання, що стосуються житлових прав дітей, уважно розглядаються членами комісії з питань захисту прав дитини виконкому районної у місті ради. Кожний пакет документів, наданий батьками, детально досліджується: чи відповідає санітарним нормам житло, де буде проживати сім'я з дітьми; чи не виникне труднощів у дітей на новому місці проживання з відвідуванням школи, садочку; чи забезпечене нове житло належними комунальними послугами; чи не має будівля, в якій розташо-ване житло, тріщин, аварійного стану. У разі, коли виникають сумніви щодо збере-ження права дитини на житло, на засідання комісії запрошуються батьки та особисто надають пояснення членам комісії.

Маленькі мешканці нашого району навіть не здогадуються, скільки дорослих, серйозних та заклопотаних фахівців, дбають про збереження “дитячих квадратних метрів”.