Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

`Мистецтво доступне лише сильним`

   Україна - край прекрасних традицій, дивовижних звичаїв, обрядів і ме-лодійних пісень.

 

   У 1990-х роках в українському культурному середовищі народилася нова мистецька традиція - фестивальна. Фестиваль - французьке слово, котре походить від лат. festivus - веселий, святковий і означає масове свято, що демонструє досягнення в галузі музики, театру, кіно, естради. Повсякденна практика показує, що цьому поняттю людина здатна надавати зовсім різного значення в залежності від індивідуальних інтересів, стилю життя та середовища спілкування, але актуальність його не викликає сумнівів, оскільки правильна організація фестивалів  дає можливість використати їх значний потенціал для вирішення кризи духовних цінностей, естетичного виховання молоді, організації дозвілля тощо.

 

   Фестивальний процес стрімко розвивається, і тепер більшість усіх подій музичного и фольклорного мистецтва в Україні відбувається саме в межах численних фестивалів, що проводяться впродовж усього календарного року. Маючи на меті популяризацію мистецьких проектів серед широкої аудиторії, фестивалі формують новий регламент культурного життя та задоволення культурних потреб.

 

   Фестивалі як форми існування музичного и фольклорного мистецтва стали однією з головних ознак сучасного культурного простору України. Усі фестивалі можна умовно поділити на історичні, етнічні, музичні, тематичні та художні. Кожна група особлива, так як відображає різноманітність і багатство української культури.

 

   Влітку 2014 року творчі колективи закладів культури Саксаганського району мали змогу бути учасниками Міжнародних та Всеукраїнських фестивалів та конкурсів. Вихованці зразкової арт - студії „Дитячий світ” (керівник Журавель Наталія Вікторівна) комунального закладу “Міський палац культури “Саксагань” у червні місяці 2014 року відвідали м. Золоті Піски (Болгарія), там проходв I Міжнародний фестиваль - конкурс мистецтв «Звездный  прибой - 2014».  Ця   подія  зібрала  понад   400  учасників  з України,  Росії, Білорусії, Болгарії, Вірменії, Польщі, Литви та інших країн. Основною метою фестивалю - конкурсу «Звездный прибой - 2014» було збереження і розвиток національної культурної спадщини в секторі дитячої та молодіжної творчості; об'єднання дітей України, Росії, Білорусії, Болгарії, Вірменії, Польщі, Литви та інших країн на основі мирного співіснування народів світу, толерантності та взаєморозуміння в єдиний творчий союз.

        

   Арт - студія  “Дитячий світ”  стала  лауреатом  І ступеню  у  другій віковій категорії. Найвищу нагороду (Гран - Прі) на фестивалі - конкурсі мистецтв - здобув учасник арт - студії -  Арсеній Журавель. Інші учасники колективу отримали на фестивалі  «Звездный прибой - 2014» визначні наго-роди - дипломи лауреатів I ступеню – Півень Софія у третій віковій категорії, II ступеню – Бецун Аліса у другій віковій категорії, III ступеню – Кривоніс Дарина у третій віковій категорії.

        

   Зразковий  ансамбль бального танцю «Вдохновение» (керівник Шумило Юлія Сергіївна) міського комунального закладу “Палац культури імені Артема” також брали участь у І Міжнародному фестивалі – конкурсі мистецтв «Звездный прибой - 2014». На цьому фестивалі  переможці були нагороджені  Дипломом лауреата ІІІ ступеню.

        

   Щодня в рамках фестивалю - конкурсу мистецтв «Звездный прибой – 2014» проходили кінопокази, концерти, вистави, майстер - класи, а також програми, розраховані на сім'ї з дітьми. Під час проведення фестивалю виступали відомі колективи і артисти з України, Болгарії і навіть Африки.

 

   Вихованці комунального позашкільного мистецького навчального закладу «Криворізька міська музична школа № 5» у червні 2014 року брали участь у  Міжнародному фестивалі «Злата Перлина» (Болгарія, м. Варна). У номінації «Академічний вокал» вокальний дует Огур Орина та Демченко Олена (викладач Семенова Олена Вікторівна) стали лауреатами І ступеню.       

 

   Вихованці комунального позашкільного мистецького навчального закладу «Криворізька міська музична школа № 13» з 16 по 18 травня 2014 року брали участь у VI відкритому Всеукраїнському фестивалі - конкурсі мистецтва та творчості «Сузір’я талантів» (м. Жовті Води). Фестиваль зібрав у свої обійми величезну кількість учасників з різних міст і районів України в номінаціях «Інструментальна музика», «Вокальне мистецтво»,  «Хореогра-фічне мистецтво» та інші. У номінації “Театральне мистецтво” театральний клас «Дивертисмент» (керівник Корнєєва Тамара Тимофіївна) посів І місце.  Хор старших класів (керівник Гопкало Тетяна Павлівна) у номінації “Вокальне  мистецтво” також зайняв І  місце, інструментальний ансамбль «Little jazz line» (керівник Дорошкевич Володимир Леонідович) отримав на фестивалі - конкурсі мистецтва та творчості почесне І місце. Також учні КПМНЗ «Криворізької міської музичної школи  № 13» у червні місяці 2014 року взяли участь у Міжнародному багатожанровому творчому фестивалі для дітей та молоді «Квітка на камені – 2014» (м. Кам'янець - Подільський). Метою проведення фестивалю було надання учасникам можливості поєднати яскраву творчу атмосферу із активним здоровим відпочинком  в  перлині  України -   м. Кам'янці - Подільському,  закріпити дружні і культурні зв'язки між колегами із різних міст і країн. Девізом проведення фестивалю був вислів - “Пізнай Україну”. На вищезазначеному фестивалі інструментальний ансамбль ««Little jazz line» отримав найвищу нагороду фестивалю – Гран - Прі. Одним із най виз-начніших моментів проведення фестивалю була постановка і презентація опери - балади «Чарівний смичок», за яку учні музичної школи № 13 також отримали нагороду – Гран - Прі. Демченко Ілля (викладач Терещенко Марина Михайлівна) та Максимова Валерія (викладач Дацко Тетяна Леонідівна) здобли два І місця на фестивалі «Квітка на камені – 2014». Окрім того, іще дві високих нагороди отримали вокальний ансамбль середніх класів «Весна» (викладач Терещенко Марина Михайлівна) та Катерина Гричана (викладач Дацко Тетяна Леонідівна) – Гран - Прі фестивалю.

 

   Бажаємо талановитим, наполегливим та творчим вихованцям закладів культури Саксаганського району подальших успіхів у навчанні та творчості !