Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Чи може рада вилучити земельну ділянку

Чинне законодавство передбачає можливість вилучення земельних ділянок, але лише з користування. Так, ст. 149 Земельного кодексу України встановлено, що земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів місцевого самоврядування. 

Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів. У разі, коли він не погоджується, питання вирішується у судовому порядку.

Тобто, якби навіть земельна ділянка перебувала не у власності, а в постійному користуванні, яке виникало в громадян до 2002 року, то необхідна була б згода на її вилучення.

Питання будівництва автомобільної дороги та інших об’єктів державної або комунальної власності за рахунок приватних земельних ділянок, та земельних ділянок, на які отримано акт постійного користування, вирішується лише шляхом викупу їх міською радою для суспільних потреб. Викуп для суспільних потреб проводиться відповідно до вимог Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, які перебувають у приватній власності,  для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності».

При цьому відповідно до ст. 1 цього Закону викуп земельних ділянок для суспільних потреб - це передача земельних ділянок за згодою їх власників у державну чи комунальну власність для задоволення суспільних потреб шляхом укладення договору купівлі-продажу чи іншого правочину. Викупна вартість земельної ділянки  визначається після погодження з її власником.

Крім викупу для суспільних потреб міська рада може пропонувати іншу земельну ділянку взамін земельної ділянки, що вилучається. Для чого укладається договір міни.