Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Від згуртованності до єдності

На долю нашого народу випало багато героїчного і водночас трагічного. Здавна земля наша була ласим куснем для сусідів. Історія України - це історія народу, який протягом багатьох століть боровся за свою незалежність та єдність. Ідея єдності нашої держави була однією з найзаповітніших мрій українців. 22 січня 1919 року в Києві було урочисто проголошено Універсал соборності, в якому говорилось про те, що однині воєдино об’єднаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України, Західна та Східна. Тепер є єдина, незалежна Українська республіка. Слово соборність включає у себе єдність і згуртованість. І от 22 січня ми відзначаємо День соборності України. Це надзвичайно важлива дата в історії нашої держави.

Для учнів старших класів працівники бібліотеки-філіалу №15 провели експрес-інформування "Україна – соборна держава", під час якого надали користувачам інформацію про основні етапи побудови єдиної соборної держави у 1918-1919 роках. Діти мали змогу познайомитися з літературою, представленою на тематичній поличці книжкової виставки «Дати. Події. Люди» та на виставці «Народжені Україною». Для молодших школярів, а саме для учнів 3А класу ЗОШ №14 працівники бібліотеки провели годину гордості «Україна єдина, Україна одна!». А також, для цієї категорії користувачів зробили історичний екскурс в минуле, назвали основні дати, пов’язані з набуттям Україною Соборності. В ході заходу, діти  згадали державні символи України (Конституція, прапор, герб, гімн), почули про народні обереги та атрибути нашої держави (вербу, калину, пісню, рушник та інші), що об’єднують всіх українців в одну єдину сім’ю.

Згадали діти і про козаків, славних лицарів-оборонців рідної землі. Наприкінці заходу дітки отримали долоньки, на яких написали побажання для рідної країни і розмістили їх на карті України. Бажаючі мали змогу сфотографуватися біля карти.

Насамкінець і діти, і вчителі, і бібліотекарі влаштували на вулиці біля бібліотеки флеш моб «живий ланцюг» на знак об’єднання правобережної і лівобережної України.