Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Всесвітній днь водних ресурсів

   Щороку 22 березня відзначається Всесвітній днь водних ресурсів.

   Ідея його проведення вперше прозвучала на Конференції ООН з охорони навколишнього середовища та розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

   Генеральна Асамблея ООН, прийнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Відповідно до рекомендацій Конференції ООН з охорони навколишнього середовища та розвитку цей день почали відзначати з 1993 року. Він покликаний привернути увагу світовій спільноти до того, наскільки освоєння водних ресурсів сприяє підвищенню рівня продуктивності економіки і соціального добробуту людей.

   Основні цілі відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів:

         - сприяти прийняттю відповідних заходів для вирішення проблеми постачання населення питною водою;

         - інформувати громадськість про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;

         - залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряд, міжнародні агентства, неурядові організації та приватний сектор.

   70 % земної поверхні вкрито водою. 97,5 % води – це солона вода, 2,5 % – прісна. Майже 68,7 % водних запасів – замерзла вода крижаних шапок і льодовиків. Тільки один відсоток від загального обсягу водних ресурсів планети доступний для використання людиною.

   У двадцятому столітті використання води збільшилося в шість разів, і більш ніж у два рази перевищує темпи приросту населення.

   22 березня є унікальною можливість нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем, так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова в зобов'язання та дії в рамках загальної теми.

   На території Саксаганського району розташоване державне промислове підприємство «Кривбаспромводопостачання» (в. о. генерального директора Прохоров Олексій Вікторович) предметом діяльності якого є збирання, очищення та розподілення води. Працівники цього підприємства 22 березня відмічають професійне свято – Всесвітній день водних ресурсів.

   ДПП «Кривбаспромводопостачання» має потужну централізовану систему водопостачання, яка забезпечує питною водою один з найбільших регіонів країни. Підприємство було  засновано ще у 1930 році, воно є стратегічним, здійснює безперебійну водопідготовку та водопостачання питної води, подачу технічної води, транспортування шахтних вод, експлуатацію гідротехнічних споруд, регулює паводки, виконує промивку річок Інгулець та Саксагань.

   Питну воду, яку виробляє підприємство, споживають майже 800 тисяч мешканців м. Кривого Рогу, Криворізького сільського, Широківського, Софіївського, Нікопольського, Апостолівського районів. Підприємство експлуатує п`ять водосховищ (Карачунівське, Південне, Макартівське, Кресівське, Дзержинське),  чотири греблі першого класу, канал Дніпро – Кривий Ріг довжиною 42км, канал № 33 довжиною17 км, Саксаганський дериваційний тунель довжиною5,5 кмдіаметром3500 мм, який є продовженням річки Саксагань, три комплекси очисних водопровідних споруд (Карачунівський, Радушанський, Ленінський), 30 насосних станцій,  магістральні водоводи діаметром від 500 до1400 ммдовжиною779,91 км,   45 резервуарів питної води загальним обсягом 212 тис. куб. м, 60 електро-підстанцій, комплекс споруд для перекачки шахтних вод у складі трьох насосних станцій та трубопроводу.

   На підприємстві функціонує чотири спеціалізовані лабораторії: контролю виробництва (водна), метрологічна, електротехнічна та антикорозійна.

   На виконання Програми виходу міста Кривого Рогу з екологічної кризи здійснюється реконструкція фільтрів води. Це питання вирішується на підприємстві із застосуванням нових дренажних систем на фільтрувальних стаціях з одночасним вилученням підтримуючого гравійного шару.

   З метою економії водних ресурсів, енергоносіїв, збереження довкілля, для поліпшення якості питної води та доведення її до вимог чинного законодавства, з 2011 року ДПП «Кривбаспромводопостачання» розпочато впровадження  ряду заходів на Карачунівському водопровідному комплексі. Ці заходи направлені на зменшення у вихідній воді основних показників кольоровості та каламутності, запаху та присмаку, зниження кислотності без використання хімічних препаратів та дози реагентів, зменшення вмісту у вихідній воді хлорорганічних сполук.

   Впровадження енергозберігаючих заходів дозволило знизити собівартість води, яка виробляється підприємством.

   За видатні успіхи в освоєнні і розвитку нових технологій підприємство нагороджене міжнародним призом нового тисячоліття «За технологію та Якість» та внесено до «Почесної книги Технології». За реформаторські ідеї, встановлені Вищим інститутом міжнародної співпраці, Інститутом промислових стратегій і Вищим інститутом зовнішньої торгівлі Франції, підприємство та його керівник визнані лауреатами почесної європейської нагороди «Золота медаль».

   За результатами досліджень організаційного комітету проекту «ЄС-ХХІ століття» підприємство та його керівник нагороджені Міжнародною нагородою «Кришталевий дракон» в номінаціях «Підприємство ХХІ століття» і «Керівник ХХІ століття».

   В 2011 році в м. Мадриді (Іспанія) ДПП «Кривбаспромводопостачання» було вручено міжнародний приз за лідерство в іміджі та якості.

   Кількість води, яку ми маємо в своєму розпорядженні, залежить від того, наскільки наші водні ресурси чисті або забруднені. Запобігання забрудненню водних ресурсів, як правило, дешевше, ніж очищення води після забруднення. Якість води впливає на кожного з нас, а стиль нашого життя впливає на якість води. Ми всі живемо там, де є вода, і тому захист водних джерел від забруднення – це відповідальність кожного з нас.

   З нагоди професійного свята – Всесвітнього дня водних ресурсів цього року кращі працівники ДПП «Кривбаспромводопостачання» нагороджені грамотами виконкому Криворізької міської ради та виконкому Саксаганської районної у місті ради.