Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Споживай розумно!

Новорічні та різдвяні свята – час пишних святкових застіль. Стіл ломиться від страв, а наявність алкоголю на столі вважається звичайною річчю. Психологи одностайні: батькам у жодному разі не можна давати пробувати алкоголь дитині, навіть як виняток з нагоди свята.

Дитині можна налити в горнятко сік або ситро – аби вона символічно була разом із компанією за столом, пояснивши, що для її віку це оптимальний напій, і вживати «дорослі» і «гіркі» напої їй ще зарано. Однак «якщо дитині 10-12 років і більше, тему споживання алкоголю краще обговорити ще до того, як відбудеться застілля.

Батьки повинні, по-перше, абсолютно чітко розуміти, що нервова і гормональна системи повністю формуються лише по досягненню 22 років, і споживання алкоголю раніше може розвинути біологічну схильність до нього.

По-друге, не варто виключати приховану біологічну схильність, у відсутності якої не можливо завжди бути впевненим на 100%.

Батькам потрібно добре пояснити дитині, що якщо є така схильність, навіть єдина спроба алкоголю залишає значний відбиток у свідомості дитини, і вона починає думати, де б ще спробувати і випити, у такої людини з народження відсутній феномен насичення, тобто немає реакції на передозування.

Дуже важливо, аби батьки не обмежували святкування Нового року застіллям. Потрібно обов’язково продумувати програму зустрічі свята – підготувати сценарій, конкурси з подарунками, сюрпризи.

Важливо, аби діти бачили, що батькам весело не тому, що вони випили, а тому, що вони вміють добре проводити час, і зібралися за столом для того, щоб зустріти свято всією родиною, поспілкуватися і побажати один одному всього найкращого в новому році.

Але, ж діти все одно дивляться на дорослих, які так чи інакше вживають алкоголь. Підліткам подобається відчувати себе дорослими, а отже, робити те ж, що й вони. Особливо привабливими в цьому плані виступають "заборонені плоди".

Ймовірно, одного разу це станеться – і дитина прийде додому п'яна. Багато батьків не знають, як коректно поводитися в цій ситуації і часто влаштовують скандал. Але, робити цього не можна і робити вигляд, що нічого не сталося, не варто. Дайте дитині достатньо води і відправте спати – і підготуйтеся до розмови вранці. У бесіді не переходьте на особистості і підвищені тони. Просто обговоріть те, що сталося напередодні: що і як пили, як він почувався, чи сподобався смак алкогольних напоїв і чому сталося так, що він не зміг зупинитися вчасно.

Підніміть і тему "дорослості" – сказавши, наприклад, що статус і авторитет не визначаються тим, хто більше вип'є, а сама "дорослість" – це ще й уміння брати на себе відповідальність за власні рішення. Це і вибір між тиском оточення і повагою до себе.

Можна висловити своє засмучення з цього приводу, але не лаяти і не карати. Зрештою, всі ми, будучи підлітками, теж потайки пробували спиртне і не тільки. Коли дитина бачить, що батько спокійний, заборонений плід перестає бути таким і інтерес до подальшого дослідження цього боку дорослого життя може значно вщухнути.

Вживання алкогольних напоїв в присутності дітей повинно бути помірним. Кілька келихів вина, кілька чарок міцніших напоїв, не більше. Якщо хочеться влаштувати відв'язну вечірку до упаду, дітям там краще взагалі не брати участі.

Ще одна непроста проблема стосується горезвісного питання "Мам/пап, а можна і мені?" Факт: багато підлітків свій перший келих алкоголю пробують саме в стінах рідного будинку. Наприклад, підлітку 14-16 років батьки наливають на Новий рік вина або шампанського. Це спірна практика, але в ній є один плюс – дитина знайомиться з алкогольними напоями під наглядом дорослих.

Коли дитина переконується, що у вживанні алкоголю немає нічого хвилюючого і дуже класного, то швидше за все він не поведеться і на вмовляння однолітків "спробувати", і не стане пропонувати це зробити сама. Само собою, такий експеримент повинен супроводжуватися відкритою, без нотацій, розмовою з підлітком.

Не дивлячись на всі фактори ризику і спокуси сучасного світу, спосіб життя батьків і сім'ї – основний приклад для дитини. Тому, перш ніж звинувачувати або карати дитину за інтерес до спиртного, треба запитати себе – що я для цього зробив/зробила.

В ідеалі, звичайно, варто відокремлювати дитячі застілля від дорослих. Хоча б тому, що дітям зазвичай не цікаві дорослі розмови, та й за столом, де є спиртне, часто бувають теми, слова і жарти, які не призначені для дитячих вух.

Якщо застілля все ж спільне, то варто подбати про те, щоб діти, поївши, могли піти і зайнятися чимось в іншій кімнаті або залі – вони не можуть висиджувати за столом годинами.