Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Особливості реєстрації місця проживання призовників і військовозобов’язаних

Відповідно до пункту 58 Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року № 921 та підпункту 5 пункту 18 Правил реєстрації місця проживання затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 березня 2016 року № 207 органи що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб здійснюють реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання призовників і військовозобов’язаних лише при пред’явленні ними військово-облікових документів з позначками військових комісаріатів про зняття з військового обліку або перебування на військовому обліку за місцем проживання.

 В новому Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних з'явився принцип  територіальності.  Органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію місця проживання чи перебування осіб, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад зобов'язані здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання.

Призовники та військовозобов'язані після зняття/постановки на військовий облік у військовому комісаріаті надають військово-облікові документи в органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання чи перебування осіб, що визначено п.2 статті 28 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу”. Тому призовникам та військовозобов'язаним необхідно в першу чергу знятись/стати на військовий облік у військовому комісаріаті, відтак надати військово-облікові документи в органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання чи перебування осіб.

Військово-обліковими документами є:

для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних – військовий квиток, тимчасове посвідчення або довідка взамін військового квитка.

Звертаємо увагу громадян, що взяттю на військовий облік підлягають  жінки, у разі наявності фаху, спорідненого з військово-обліковими спеціальностями, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів України, за умови їх придатності до проходження служби за станом здоров’я, віком та сімейним станом. Законом України «Про військовий обов’язок та військову службу» встановлено, що граничний вік перебування в запасі для чоловіків становить 60 років, для жінок 50 років.  Виключенню з військового обліку за станом здоров’я підлягають лише громадяни які військово-лікарською комісією визнані непридатними до військової служби із виключенням із військового обліку із відміткою у військовому квитку українського зразку п.15 стор. 7 та у військовому квитку зразка СРСР п.32 стор. 32-33. 

Відповідно до п.10 статті 38 Закону України призовники та військовозобов’язані у разі зміни адреси місця проживання (перебування), зобов’язані особисто в семиденний строк повідомляти про це орган, де вони перебувають на військовому обліку.