Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація місця проживання дітей віком від 14 до 18 років

   Після народження дитини на батьків лягає не тільки обов’язок виховувати та розвивати дитину, утримувати її до досягнення 18 років (Сімейний Кодекс України), а й обов’язок щодо реєстрації її місця проживання.

   Згідно з положеннями, закріпленими у ч. 2 ст. 29 Цивільного Кодексу, якщо дитина досягла 14 років, вона може вільно обирати собі місце проживання за винятком обмежень, які встановлюються законом. Сімейний Кодекс України встановлює такі обмеження, тобто 14-річна дитина може визначати своє місце проживання, але не довільно, а лише з батьками, проте з ким саме - з матір’ю чи батьком - вона може вирішувати самостійно.

   Документи, необхідні для реєстрації місця проживання дитини у віці від 14 до 18 років:

- заява.  Діти віком від 14 років подають заяви особисто.

   У разі подання заяви представником особи подається документ, що посвідчує особу представника,  документ, що підтверджує повноваження особи як  пред-ставника крім випадків, коли заява подається законними представниками малолітньої дитини – батьками (усиновлювачами);

- документ, до якого вносяться відомості про місце проживання;

- квитанція про сплату адміністративного збору;

- документи, що підтверджують право на проживання в житлі;

- посвідчення про приписку до призовної дільниці (для громадян, які до-сягли 16-ти річного віку та підлягають взяттю на військовий облік).

   За порушення законодавства у сфері реєстрації місця проживання передбачена адміністративна  відповідальність за статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі КУпАП).

   Якщо особа, яка допустила адміністративне правопорушення, перебуває у віці від 16 до 18 років на неї в обов’язковому порядку складається протокол про адміністративне правопорушення. Справа про адміністративне правопорушення направляється до районного (міського, міськрайонного) суду за місцем вчинення адміністративного правопорушення для винесення рішення по справі.