Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Купатися чи не купатися? Іллів день

Святий пророк Ілля з давніх давен користувався особливою повагою серед простого народу, а отже особлива увага приділялася також святу, Ільїну дню, яке відзначається щороку 02 серпня (за старим стилем 20 липня). У цей день всі православні віряни шанують ревного захисника християнської віри Іллю і звертають до нього молитви.

За біблейськими переказами, пророк виступає виконавцем Божої волі. Найчастіше його змальовували в образі грізного старця, який їздить на вогняній колісниці і карає грішників, використовуючи стріли блискавок. Наші предки вважали його повелителем грому і дощу.  За легендами, гуркіт грому – це ніщо інше, як цокіт від копит коней, запряжених до колісниці Іллі.

Взагалі, за багатовікову історію свято обросло великою кількістю прикмет. Найвідоміша з них – заборона купання у водоймах. Чому саме не можна купатися в цей день та після нього, народ трактував по-різному. Хтось вважав, що вода стає надто холодною, бо туди з неба впала підкова коня з колісниці Іллі, чи то сам Ілля кинув туди шматок льоду, або навіть нечиста сила робила там свої темні справи. У будь-якому разі, всі були щиро переконані,  що купаючись у такій воді, можна або втопитися або ж сильно захворіти. 

Також певної знаковості набула і погода. У цей день, певно з якихось природніх причин, нерідко йде дощ із грозою, і наші пращури вважали, що ні в якому разі не можна ховатися під деревами (особливо під соснами з двома верхівками) та заходити у воду. Бажано було взагалі залишитися вдома, щільно закрити вікна та штори і молитися.

А ще цього дня не слід було займатися важкою працею та сваритися. За народними повір’ями, Ілля міг за це суворо покарати

Вірити чи не вірити у прикмети, пов’язані зі святом на честь пророка Іллі, дотримуватися чи ні якихось правил – особистий вибір кожного. Проте завжди слід пам’ятати про здоровий глузд і про непорушні істини, закріплені багатовіковим досвідом. А відтак, завжди дотримуйтесь правил безпеки під час грозових дощів та не переохолоджуйтесь під час купання. Цінуйте гармонію і злагоду у стосунках з близькими, а всі свята зустрічайте з легкістю і чистотою у помислах та оптимістичним настроєм.