Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація місця проживання: правила, обмеження і норми

Жителям України важливо зареєструвати місце проживання, інакше доведеться зустрічатися з перешкодами під час отримання соціальних благ і послуг. Раніше діюча прописка носила дозвільний характер. У зв'язку з цим громадянам доводилося отримувати схвалення з боку державних органів на реєстрацію за конкретною адресою. В такому випадку враховувалися санітарні норми, в тому числі розміри житлової площі, на якій прописується людина. Обмеження не діяли лише стосовно власника квартири і його найближчих родичів. Таку тенденцію можна назвати прямим порушенням прав людини, адже вільний громадянин не міг зареєструватися там, де бажає, поки йому не дозволить держава.

Державні органи більше не можуть обмежувати людину в вільному виборі місця проживання. А будь-які санітарні норми і розміри житлової площі, на якій може бути зареєстрована певна кількість людей,  ліквідовані.

Таким чином, в квартирі може бути зареєстровано скільки завгодно мешканців. Це практично не впливає на права власника, але в певних ситуаціях може спричинити труднощі. (оформлення субсидії).

Чого остерігатися власнику?

Реєстрація в приватизованій квартирі

Реєстрація місця проживання не має відношення до майнових прав на нерухомість. Тому для власника, який вирішив прописати орендаря або родича в своїй квартирі, жодного ризику щодо прав власності немає. Крім того, він може зняти з реєстрації мешканця навіть без його згоди, в судовому порядку, якщо він не проживає в квартирі більше 1 року. Але під виняток потрапляють неповнолітні особи.

Якщо після виселення батьки неповнолітньої дитини відмовляться знімати її з обліку або не мають на це можливості, питанням займуться органи опіки та піклування. Згідно з законом місце проживання дитини визначається там, де живуть її батьки або опікуни. Тому неповнолітню особу перереєструють за відповідною адресою або займуться її оформленням до спецзакладу.

Реєстрація в неприватизованій квартирі

Якщо ви дозволите зареєструватися людині в неприватизованій квартирі. В такому випадку вона нарівні з вами отримає право на приватизацію цього житла. Жоден з вас не зможе приватизувати житлоплощу без участі або офіційної відмови іншої сторони. Тому, проживаючи в комунальній квартирі, подумайте, чи варто ризикувати, реєструючи тут сторонню людину, навіть якщо це ваш родич.

Вільний вибір місця проживання: чи є обмеження

Жителі України можуть реєструвати місце проживання за власним бажанням без жодних обмежень, що стосуються санітарних норм або розміру житлової площі. Але в деяких випадках в залежності від індивідуальних обставин право вільного вибору може обмежуватися. Згідно з 13 статтею закону «Про свободу переміщення і вільний вибір місця проживання» обмеження щодо реалізації права вільного вибору діють для таких категорій громадян:

дітей віком до 14 років (за них рішення приймають батьки, опікуни або уповноважені органи);

ув’язнених осіб або тих, що мають запобіжні заходи, пов'язані з позбавленням або обмеженням волі (місце проживання встановлюється уповноваженими органами);

психічно хворих людей і тих, хто має певні інфекційні захворювання (в разі, якщо вони підлягають примусовій госпіталізації);

іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні незаконно (реєстрація місця проживання неможлива за законом).

Іншим фізичним особам державні органи не мають права відмовляти в реєстрації місця проживання.

Проведення процедури також неможливе в разі подачі неповного пакету паперів.

Відповідно до статті 13 Постанови Кабінету Міністрів України від 02. 03. 2016 № 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації до Єдиного державного демографічного реєстру» в органи реєстрації необхідно надати: письмову заяву; документ для внесення даних про реєстрацію; квитанцію про сплачений адміністративний збір; документ, що підтверджує право проживати в квартирі, спеціалізованій установі або у військовій частині (договір купівлі-продажу, ордер, договір оренди, довідка про зарахування на облік до спецустанови, довідка про проходження військової служби тощо); військовий квиток; згоду власника квартири (якщо реєструєтеся на чужій житловій площі без договору оренди); згоду батьків (при реєстрації дитини, віком до 14 років).

В якій місцевості обмежені права на вибір місця проживання?

Тією ж 13 статтею закону №1382-15 встановлено, що вільний вибір місця проживання обмежений в наступних адміністративно-територіальних одиницях: окупованих територіях;

території з військовим або надзвичайним станом;

містах і селах, розташованих в прикордонній смузі;

об'єктах військового призначення;

На цих територіях реєстрація місця проживання не проводиться з причини відсутності технічної можливості зробити це або через особливий статус місцевості.