Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Осінній призов на строкову службу: що потрібно знати

   У військкоматах Дніпропетровсської області розпочались підготовчі заходи до призовної кампанії «Осінь 2016».

   Ще в кінці березня цього року Президент України підписав указ №122/2016 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби…» У документі йдеться, що осінній призов цього року триватиме з 1 жовтня по 30 листопада. За цей час повістки отримають тисячі українців, у Дніпропетровській області цього року планується призвати 1800 осіб,

Хто підлягає призову

   Згідно прийнятого цього року закону, призову підлягають молоді люди у віці від 20 до 27 років, у яких немає права на звільнення від призову, або відстрочку. Поріг призовного віку підвищили в лютому, раніше брали молодих людей до 25 років. Молоді люди у віці 18-19 років також можуть піти в армію, але тільки за власним бажанням.

 Хто може скористатися відстрочкою від призову

   Відстрочка надається призовникам за сімейними обставинами, станом здоров’я, для здобуття освіти, проходження служби у військовому резерві, продовження професійної діяльності :

Для тих, хто утримує непрацездатну матір або батька або іншого родича.

Має дитину віком до трьох років

Самостійно виховує дитину без матері)

Має двох і більше дітей

Має вагітну дружину або жінку-інваліда

Є сиротою

Має тимчасові проблеми зі здоров’ям

Якщо брат служить у цей же час в армії

Молодше 21 року і при цьому отримує освіту на денній формі

Вчителям (на весь період роботи за спеціальністю)

Медикам (на весь період роботи за спеціальністю)

Священикам (на весь період роботи за спеціальністю)

Поліцейським (на весь період роботи за спеціальністю)

Підозрюваних у кримінальних злочинах

 

Хто може отримати звільнення від призову в армію:

Непридатні за станом здоров’я

Молоді люди старше 27 років

Отримали військове звання на військових кафедрах у ВНЗ

   Від призову звільняються громадяни України, раніше засуджені за скоєння злочину до позбавлення або обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання. Але громадяни, які були засуджені до інших видів покарання (штраф; громадські роботи; виправні роботи; службові обмеження і так далі) все одно будуть призвані на строкову службу, як і ті, хто притягувався до адміністративної відповідальності.

Тривалість строкової служби 

   Громадяни з вищою освітою проходитимуть службу протягом року, а з середньою освітою – 18 місяців.

Пільги

   Військовослужбовцям строкової служби, за повідомленням Мінсоцполітики, виплатять 2436 грн матеріальної допомоги. Виплати будуть проводитися через рахунки військовослужбовців банках або каси військкоматів.

Участь призовників в так званій «АТО»

   Призовників не мають права відправляти у зону бойових дій на сході країни, за винятком тих, хто захотів підписати контракт і залишитися служити на час особливого становища.

Як будуть шукати призовників і що загрожує за ухилення

   За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі терміном до трьох років.

   Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив в комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 гривень до 255 гривень.

Чим призов на строкову службу відрізняється від мобілізації

   Мобілізації в період її проведення зазвичай підлягають громадяни України віком від 20 до 60 років, які мають відповідні військово-облікові спеціальності, тобто, вже відслужили. Щоправда, під час останньої хвилі мобілізували і українців, що не служили в армії. Остання хвиля мобілізації закінчилася 17 серпня, проте президент не виключає її відновлення.