Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Питання, що виникають під час звернення громадян за призначенням житлової субсидії

         1. Чи можна призначити субсидію на понаднормову площу особі, яка отримує пенсію за вислугу років або військову пенсію?

          Пунктом 5 Положення про порядок призначення житлових субсидій  (далі Положення) визначено, що громадяни, які отримують пенсію за віком, належать до непрацездатних непрацюючих осіб, які проживають самі і яким житлову субсидію може бути призначено на понаднормову площу житла.

          Громадяни, які отримують пенсію за вислугу років або пенсію військовослужбовців, досягли пенсійного віку, встановленого законом для цих категорій осіб, і тому призначені їм пенсії є пенсійними виплатами за віком. 

          2. Чи повинні громадяни пенсійного віку, які отримують пенсію за межами України, надавати довідки про отримані ними пенсії та їх розмір у гривневому еквіваленті?

          Відповідно до пункту 13 Положення у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у Державній фіскальній службі України, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту, до декларації додаються довідки про доходи. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою, до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру.

          Пенсіонери, які отримують пенсію за межами України, мають надати довідку про доходи, якою може бути довідка про розмір призначеної (виплаченої) пенсії або виписка з банку, через який отримується пенсійна виплата.

          Доходи, отримані в іноземній валюті, перераховуються в грошову одиницю, що діє в Україні, за курсом Національного банку України на дату їх отримання.

          3. Заявниця - внутрішньо переміщена особа. При визначенні осіб, які належать до членів її сім’ї, враховувати тих осіб, які фактично проживають за даною адресою, чи керуватися статтею 3 Сімейного Кодексу України?

          Під час призначення житлової субсидії враховуються доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються (пункт 9 Положення).

          У наведеному в запитанні випадку при визначенні права на субсидію і розрахунку її розміру враховуються доходи членів сім’ї, які проживають за іншою адресою.

          4. Чи мають право на отримання житлової субсидії священослужителі?

          Якщо зазначені особи – члени домогосподарства, яке звертається за призначенням субсидії, протягом періоду, за який враховуються доходи, не мали доходів, або мали дохід менший за мінімальну заробітну плату, або не сплатили єдиний соціальний внесок, права на призначення субсидії на загальних підставах  не мають.

          Житлову субсидію може бути призначено, за рішенням комісії виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства, з урахуванням норм пункту 7 Положення.

          5. Чи має право на призначення житлової субсидії домогосподарство, до складу якого входить особа, яка перебуває у місцях позбавлення волі (що підтверджується довідкою установи)?

          Якщо особа, яка входить до складу домогосподарства, перебуває у місцях позбавлення волі і в період, за який враховуються доходи, не мала доходів, або мала середньомісячний дохід менший за розмір мінімальної заробітної плати, або не сплачувала єдиний соціальний внесок, питання щодо можливості призначення субсидії домогосподарству вирішується комісією з урахуванням норм пункту 7 Положення.

          Ураховуючи, що така особа фактично не проживає за адресою домогосподарства, комісія може розглянути можливість призначення субсидії на фактично проживаючих осіб (крім випадку, коли така особа є членом сім’ї – чоловік або дружина). У разі прийняття позитивного рішення доходи особи, що не включена до складу домогосподарства, не враховуються.