Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання за договором оренди

Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає документи, що підтверджують право на проживання в житлі, зокрема - договір оренди.

Житловий кодекс України передбачає, що наймач користується жилим приміщенням у будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, відповідно до договору оренди жилого приміщення. Договір оренди жилого приміщення укладається між власником будинку (квартири) і орендарем у письмовій формі з наступною реєстрацією у виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів або в органі управління, що ним утворюється (ст.158 ЖКУ). Договір повинен містити вказівку на предмет договору, строк, на який він укладається, визначати права і обов'язки наймодавця і наймача та інші умови найму.

Відповідно до вимог Цивільного кодексу України передавати в оренду нерухоме майно може лише її власник або довірена особа на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

Отже, перш ніж укладати договір оренди, особливо на тривалий строк, необхідно впевнитися, що особа, з якою Ви збираєтеся укладати договір оренди є його власником. Перед укладанням договору оренди вимагайте у орендодавця пред’явити Вам: оригінал паспорту орендодавця; оригінал картки платника податку; оригінал правовстановлюючого документу на об’єкт нерухомості (нотаріально засвідчений договір купівлі-продажу квартири, договір дарування, свідоцтво на спадщину з відміткою про державну реєстрацію права власності, свідоцтво про права власності на об’єкт нерухомості, рішення суду тощо). Порівняйте дані паспорту орендодавця з даними правовстановлюючих документів власника.

У разі, якщо квартира перебуває у спільній власності декількох осіб, то передача квартири в оренду одним із власників можлива лише з письмового дозволу інших співвласників. Це також стосується випадку, коли орендодавець перебуває у зареєстрованому шлюбі. Враховуючи викладене, перед укладенням договору перевірте наявність або відсутність відповідної відмітки в паспорті орендодавця, а якщо така відмітка таки є, вимагайте письмового дозволу дружини або чоловіка орендодавця.

Перевірити, чи не передана квартира в оренду іншій особі на той же період можливо лише, якщо такий договір посвідчувався нотаріусом шляхом отримання через нотаріуса витягу з реєстру правочинів щодо цього об’єкту нерухомості. Якщо ж орендар уклав договір оренди в простій письмовій формі, з’ясувати таку інформацію можливо лише з його слів, вписавши таке його твердження в договір оренди та передбачивши відповідні штрафні санкції за невідповідність такої інформації фактичним обставинам.

Часто під час укладення договорів оренди квартири виникає питання: чи обов’язково посвідчувати такий договір нотаріально? Договір оренди житлових приміщень, в тому числі квартири, не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню навіть, якщо він укладається на строк більше ніж 3 роки. Однак, договір може бути посвідчений нотаріально за вимогою однієї зі сторін. Тобто, за бажання ви можете домовитися з орендодавцем про нотаріальне посвідчення договору оренди.

Щоправда орендарі, які не зареєстровані як фізичні особи-підприємці не завжди погоджується на це, оскільки нотаріус при посвідчені договору самостійно направляє до податкових органів інформацію про здійснення такого правочину.

Питання реєстрації постійного місця проживання орендаря та осіб, які з ним будуть проживати рекомендується одразу вирішити та у разі надання такої згоди орендодавцем прописати таку умову в договорі. Якщо можливість реєстрації місця проживання орендаря та членів його родини в орендованій квартирі не прописана в договорі оренди, то власник надає таку згоду особисто під час подачі орендарем заяви про реєстрацію.