Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

На варті житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Захист житлових прав дітей – одне із важливих питань у діяльності служби у справах дітей. Відповідно до чинного законодавства України на службу справах дітей покладені функції здійснення контролю за дотриманням батьками та особами, які їх замінюють, житлових прав і охоронюваних законом інтересів дітей.

У Саксаганському районі налічується 21369 дітей, з них 309 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку в службі у справах дітей виконкому районної у місті ради. Серед дітей, які перебувають на обліку лише семеро - є власниками семи квартир, 53 - співвласники 50 квартир, 189 дітей мають право користування житлом.

З метою забезпечення захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування службою у справах дітей здійснюється комплекс організаційних і практичних заходів, спрямованих на реалізацію державної політики щодо соціального захисту житлових та майнових прав дітей пільгової категорії.

Працівниками служби у справах дітей проводиться цілеспрямована робота з даного питання: вживаються заходи щодо встановлення опіки над житлом, закріплення житлової площі за дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування, проводяться моніторинги результатів обстеження житлово-побутових умов дітей, здійснюється контроль за збереженням житла, майна, за місцем його знаходження, за діяльністю опікунів, піклувальників, які несуть відповідальність за належне виконання обов’язків. В результаті обстежень складаються акти.

З метою запобігання порушень житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сформовано реєстр обліку житла (майна), яке на праві власності, користування належить дитині-сироті або дитині, позбавленій батьківського піклування.

У разі наявності у дитини права власності на житло виконком районної у місті ради за поданням служби у справах дітей приймає рішення про встановлення опіки над майном дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та призначає опікуна над цим майном до повноліття дитини. Щороку приймається до 10 таких рішень.

Серед житла, право користування яким зберігається за дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, є житло, що перебуває у незадовільному стані. На теперішній час це три житлових приміщення. Привести зазначене житло до належного стану, на жаль, немає можливості, оскільки в ньому зареєстровані та фактично проживають неблагополучні родичі дітей.

Сьогодні питання захисту майнових та житлових прав дітей є нагальним, тому, саме, за ініціативою служби у справах дітей буде розглянуто на засіданні виконкому Саксаганської районної у місті ради 21 березня 2018 року.