Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

28 жовтня – річниця визволення України від фашистських загарбників

У 2009 році Указом Президента 28 жовтня було офіційно встановлено Днем звільнення України від фашистських загарбників. Саме у цей день в 1944 році було покладено край поневоленню території України нацистами і лиходійствам, які вони чинили.

Встановлення цієї дати спрямоване на всенародне прославляння воїнів-переможців, повагу пам'яті мільйонів полеглих за звільнення української землі, представників всіх національностей, співвітчизників, загиблих на окупованій території, в концтаборах, на фашистській каторзі.

У ході звільнення України було проведено 15 наступальних операцій, з них 11 стратегічних і 4 фронтові. І тільки у жовтні 1944 р., у ході Карпатсько-Ужгородської операції, завершилося звільнення всієї території України. 27 жовтня був звільнений від окупантів Ужгород, а 28 жовтня - інші населені пункти Закарпатської України.

З метою вшанування пам’яті  воїнів-визволителів, які віддали своє життя в ім’я миру та спокою на рідній землі, 27 жовтня у Саксаганському районі відбудеться низка урочистих заходів:

- о 10. 00 мітинг-реквієм «Слава волі України, повік не загине» біля братської могили 272 радянських воїнів, які загинули при визволенні м. Кривого Рогу 22 лютого 1944 р. та 7 комсомольців-підпільників, розстріляних у вересні 1943 р. (пр. Героїв-підпільників, 54а);

- об 11.00 мітинг-реквієм «Вічна слава героям! Вічна слава вашому подвигу!» біля пам'ятника 118 робітникам і службовцям рудоуправління імені Кірова, які загинули у роки Великої Вітчизняної війни (вул. Володимира Великого, 14).

Окрім цього, в освітніх закладах та закладах культури району будуть проведені тематичні виставки, присвячені подіям минулих років, а також бесіди та уроки пам’яті.