Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Афганістан – вічний біль і вічна пам’ять

 

 Пам'ятайте, друзі, цих людей довіку,

                                                                                        Тих, хто повернувся і поліг в боях.

                                                                                        І вклонімось всі ми низько до землі їм,

                                                                                        Квітами устелимо їх тернистий шлях.

 

           Щорічно український народ, підтримуючи зв’язок поколінь, віддає глибоку шану солдатам і офіцерам, рядовим і генералам, робітникам і службовцям, які пройшли вогняне горнило бойових дій у Республіці Афганістан та інших «гарячих точках» планети. Вже 28 років минуло з того часу, як останні радянські солдати залишили територію Афганістану. 15 лютого – День вшану­вання учасників бойових дій на території інших держав, а для переважної більшості українців – це день вшанування пам’яті загиблих воїнів-афганців. Саме тому цьо­го дня у загальноосвітніх навчальних закладах  згадують про тих, хто в мирний для країни час опинився на війні, з честю та гідністю виконав свій військовий обов’язок. З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та з метою формування у підлітків патріотичної свідомості, любові до Батьківщини, гордості за її історію, вірності кращим бойовим традиціям старших поколінь на базі навчальних закладів освіти району проведено ряд заходів. Це і уроки мужності «Афганістан – пам’ять, сльози, біль» (ЗНЗ) та зустрічі з воїнами-афганцями (КЗШ № 21, 51, 119, 122, 124, КПНЛ), лінійки-реквієми «Болить і досі всім Афганістан» за участю учасників бойових дій в Афганістані, матерів і рідних воїнів-інтернаціоналістів, які героїчно загинули в афганській війні (КЗШ № 17, 68, 72, 120), це і музейні уроки «Пам'ять без кордонів» (КЗШ № 68, КГ № 91, КСШ № 118), екскурсії до Меморіального комплексу на проспекті Миру (ЦТКЕУМ «Мандрівник», КСШ № 70, КЗШ № 17) та покладання квітів до пам’ятного знаку воїнам-інтернаціоналістам (КГ № 91, КВЛ, КЗШ № 122), це і  фестиваль патріотичної пісні «І в серці, і в пісні Вам слава луна» (ЦДЮТ «Сонях») та перегляд документальних фільмів про події в Афганістані (КЗШ № 51, КЗШ № 72, КСШ № 74, КПНЛ).

           Тривала афганська війна жорстоко зачепила всіх її учасників. Це незагоєна рана, невідступний біль, порожнеча в серцях батьків і дітей. За хоробрість, сумлінне виконання військової присяги, надійність і благородство їм щиро вдячні народи. В цей день ми поділяємо весь біль втрати з тими, хто втратив на цій війні своїх близьких і віддаємо шану всім учасникам тих подій.