Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Водохреща, або Свято Богоявлення

 

       Святом Богоявлення, відомим у народі як «Водохреща», «Ордан», «Ардан», «Йордан», «Відорощі», завершується цикл різдвяно-новорічних свят. В українських традиціях центральне місце під час святкування Богоявлення займають обряди, пов’язані з водою. Вечір напередодні Водохреща називається «другим Святвечором», «голодною кутею», «бабиним вечором» тощо. У цей день не можна виконувати жодних господарських робіт, віряне постують та готують святкову кутю. Основні елементи святкової вечері на «голодну кутю» повторюють святвечірні традиції.

       На Водохреща обов’язковим є відвідування церков та храмів. Кульмінаційним моментом свята Богоявлення звичайно є безпосереднє освячення води, коли священик занурює хрест у воду. За давньою традицією ця церемонія проходила 19 січня просто неба, на берегах річок, струмків, озер. Напередодні свята на льоду спеціально вирубували великий хрест, потім пробивали ополонки, а з льоду й снігу робили одне або кілька скульптурних зображень хреста, які нерідко обливали буряковим квасом, від чого ті набували червоного кольору, що символізувало кров Ісуса Христа.

       Освячену воду люди намагалися чимшвидше набрати в посуд і рознести по домівках. Вірили, що в того, хто зробить це першим, краще буде розмножуватися худоба і розвиватися все господарство. Лікувальними та захисними властивостями наділялася не лише сама вода, а й усі предмети, які мали стосунок до ритуалу хрещення. Залишається загадкою той факт, що водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. Дехто схильний вважати, що цьому сприяє срібло від хреста, який священик занурює в воду під час обряду.

       В Україні відомий також звичай хрещенських купань. До крижаної купелі в освяченій воді як до радикального засобу порятунку вдавалися хворі на різні хвороби люди. І сьогодні прихильники святкових занурень у воду вважають, що таким чином можна оновитися духовно та фізично. Завдяки такій екстремальній процедурі люди намагаються розпочати новий рік з нового аркуша. 

       Звертаємо увагу саксаганців на те, що на території нашого району не передбачені спеціально відведені для занурення у воду місця. Більше того, у зв’язку з нестабільними погодними умовами, знаходитися біля водойм зараз є вкрай небезпечним і загрозливим для життя людей через витончення криги на поверхні води. Тож обов’язково пам’ятайте про правила техніки безпеки і здоровий глузд!

       Мешканці нашого району зможуть долучитися до святкування Богоявлення, відвідавши храми та церкви району, де 19 січня буде проведено традиційні богослужіння та обряди освячення води.