Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

73-я річниця визволення Кривого Рогу від ворожої окупації

          22 лютого 2017 року Кривий Ріг відзначає 73-ю річницю звільнення від фашистської окупації.

          Восени 1943 року одночасно із запеклими боями на київському напрямі, розгортався  масштабний бій на підступах до Кривого Рогу. Розпочалась відома Нікопольсько-Криворізька операція зі звільнення двох великих промислових регіонів України. Боротьба криворізьких партизанів і підпільників проти фашистів злилась із наступальними діями частин 3-го Українського фронта. Всі разом вони завдали вирішального удару  по семи ворожих дивізіях, які на той час знаходились у місті.

          За 31 місяць окупації фашисти розстріляли 7239 криворожан, 2187 були угнані до концтаборів ворожої Германії. Проте навіть у найважчі часи Кривий Ріг не скорився – у місті діяли 14 підпільних груп та 2 партизанських загони, які постійно здійснювали диверсії, нищили ворожі ешелони з військовими та технікою. В результаті проведення Нікопольско-Криворізької операції наше місто було звільнено 22 лютого 1944 року.

          Річниця визволення Кривого Рогу за традицією відзначається нарівні з Днем Перемоги. В цей день по всьому місту відбудуться численні урочиті заходи, де лунатимуть найтепліші привітання, де згадають про кожного та ніхто з ветеранів не залишиться без уваги.

          У Саксаганському районі 21 лютого 2017 року відбудуться районні мітинги, присвячені 73-й річниці визволення міста Кривого Рогу від фашистських загарбників:

- 10.00, біля братської могили 272 радянських воїнів, які загинули при визволенні м. Кривого Рогу 22 лютого 1944 р. та 7 комсомольців-підпільників, розстріляних у вересні 1943 р. (пр. Героїв-підпільників, 54А);

- 11.00, біля пам'ятного знаку на честь 50-річчя визволення міста Кривого Рогу  від фашистських загарбників (зупинка громадського транспорту «Шахта Артем-1»).

          Вшануймо разом священну пам’ять про воїнів-визволителів Кривого Рогу та героїв-підпільників, що мужньо діяли у ворожому тилу, адже саме вони подарували вдячним нащадкам мирне небо над рідним містом!