Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

«Прописка» чи «Реєстрація»?

Поняття «прописки» і «реєстрації» за місцем проживання багато хто плутає і ідентифікують як одну норму, вони принципово відрізняються один від одного. 

По-перше, відрізняються цілі здійснення прописки і реєстрації. Перша, по суті, являла собою функцію адміністративно-планового розміщення населення. Основне призначення реєстрації - підтримання юридичного зв'язку між людиною і державою, необхідної для взаємного виконання прав і обов'язків. 

По-друге, прописка закріплювала людей за певною адміністративно-територіальною одиницею, а дозвіл на проживання видавали житлово-побутові комісії або адміністративні органи на місцях. Інститут реєстрації не передбачає таких обмежень. Також не існують ліміти на реєстрацію новоприбулих, які діяли раніше. Єдиною і достатньою умовою для реєстрації людини є його право на проживання в даному будинку. При цьому реєстрація як система обліку, не пов'язана з інститутом власності. 

По-третє, реєстрація передбачає подачу заяви і істотно меншого в порівнянні з пропискою переліку документів. Однак значно змінився лише принцип оформлення «штампа» - замість дозвільного він став заявний. Жити тепер можна де завгодно. Більш того, у всіх жителів країни є можливість фактичного проживання в одному місці, а реєстрації в іншому. У той же час треба не забувати, що реєстрація місця проживання обов'язкова. Несвоєчасна реєстрація або проживання без неї, відповідно до ст. 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), тягне за собою накладення санкцій, хоч і мінімальних. 

 Важливо інше. Реєстрація місця проживання - не тільки факт, що підтверджує перебування особи, а й обов'язкова умова для отримання певних соціальних пільг і гарантій, які надає держава своїм громадянам, і реалізації прав. 

Зокрема, за місцем проживання здійснюється: видача національного паспорта (вперше, в зв'язку з втратою, тощо); оформлення закордонного паспорта та проїзного документа дитини; реєстрація в якості фізичної особи (підприємця); виплата пенсій, соціальних допомог по безробіттю, догляду за дитиною  тощо.

Однак у підсумку слід визнати, що суттєвої різниці між пропискою та реєстрацією немає. Вибрати і поміняти місце проживання можна самостійно, без обмежень. Але бути зареєстрованим необхідно.