Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про викуп земельної ділянки комунальної власності для розміщення і обслуговування будинку

Статтею 128 Земельного кодекс України передбачено, що власник нерухомого майна має право викупити земельну ділянку, на якій це майно розміщене. Так, громадянин, який зацікавлений у придбанні земельної ділянки у власність, має подати заяву  до відповідної ради. У заяві зазначаються місце розташування земельної ділянки, її цільове призначення, розміри та площа, а також згода на укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

 До заяви додаються:

а) документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці;

б) копія документа, що посвідчує особу.

Якби земельна ділянка на час подання заяви використовувалася громадянином за укладеним договором оренди, то до заяви додатково мав би додаватися і такий договір. Разом з тим, норма частини другої цієї статті не містить обов’язковості надання такого документа, а лише у випадку його наявності.

Рада у місячний строк розглядає заяву і приймає рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (якщо такий проект відсутній) та/або про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки чи про відмову в продажу із зазначеням обгрунтованих причин відмови.

Відповідно до частини восьмої цієї ж статті ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться суб’єктами господарювання, які є суб’єктами оціночної діяльності у сфері оцінки землі відповідно до закону, на замовлення органів місцевого самоврядування. Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, що не може бути більшим ніж 20 відсотків вартості земельної ділянки, визначенної за нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки.

Якщо ціна визначена, то рада приймає рішення про продаж земельної ділянки. Зауважте, що ціна продажу ділянки може дорівнювати експертній оцінці або її перевищувати. Як правило, затверджуючи експертну грошову оцінку земельної ділянки, радою одночасно приймається рішення і про встановлення ціни продажу. Якщо зацікавлена особа погоджується на викуп земельної ділянкиза визначеною ціною продажу, то рішення ради про продаж земельної ділянки є підставою для укладання договору купівлі-продажу.

Сума авансового внеску зараховується до ціни продажу земельної ділянки. У разі відмови покупця від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки сума авансового внеску не повертається.

Розрахунки за придбання земельної ділянки можуть здійснюватися з розстроченнія платежу за згодою сторін, але не більше ніж п’ять років. Порядок здійснення розрахунків з розстроченням платежу за придбання земельної ділянки, а також порядок укладання договору авансового внеску, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22. 04. 2009 № 381.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню. Документ про оплату або про сплату першого платежу (у разі продажу земельної ділянки з розстроченням платежу) є підставою для реєстрації права власності покупця на придбану ним земельну ділянку (ч. 7 ст. 128 Земельного кодексу України).