Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Криворізька північна ОДПІ повідомляє

До уваги платників податків: режим роботи ЦОПів у святкові та вихідні дні квітня і травня 2017 року!

Криворізька північна ОДПІ інформує про режим роботи центру обслуговування платників (далі – ЦОП) у святкові та вихідні дні квітня і травня 2017 року:

- 15 квітня – робочий день відповідно до затверджених графіків роботи ЦОП;

- 17 квітня – робочий день у режимі чергування (за необхідності, із залученням спеціалістів відповідних структурних підрозділів) до 17 год. 00 хв.;

- 16 квітня; 1, 2, 8 та 9 травня – вихідні дні.

 

Деклараційна кампанія – 2017

Начальник управління організації роботи Головного управління ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипова на прес-конференції в інформаційному агентстві «МОСТ-ДНЕПР» розповіла про стан проведення деклараційної кампанії – 2017.

«З початку 2017 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2016 року, яка завершується 3 травня 2017 року.

За три місяця поточного року майже 15 тис. мешканців Дніпропетровщини задекларували свої доходи. Загальна сума задекларованих доходів складає понад 780 млн. грн., задекларовано податкових зобов’язань зі сплати податку на доходи у розмірі 25,8 млн. грн. та 4,9 млн. грн. військового збору. У тому числі, за джерелами доходів: 2377 осіб задекларували 264,5 млн. грн. отриманих спадщин і подарунків, 269 осіб – в сумі 38,5 млн. грн. від продажу рухомого та нерухомого майна, 25 громадян задекларували іноземні доходи в сумі 13,1 млн. грн. Дохід понад 1 млн. грн. задекларував 41 платник податку, сума доходу 233,4 млн. грн.

Скористалися правом на отримання податкової знижки 2471 громадян, сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету становить  4,1 млн. грн.», – зазначила вона.

Також, Манушак Осипова проінформувала про внесені зміни до Податкового кодексу України, які будуть застосовуватися під час декларування доходів за     2017 рік, а саме :

- зміни у порядку отримання податкової знижки громадянами: знято обмеження з розміру суми, сплаченої за навчання, яку платник податку може включити до податкової знижки за наслідками звітного року;

- спрощено оформлення спадщини для найближчих родичів спадкодавця: за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини, які успадковуються не тільки членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, але й об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї другого ступеня споріднення.

Аналогічні зміни внесені і до порядку оподаткування подарунків, оскільки вони оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. Тобто, подарунки від родичів першого та другого ступенів споріднення будуть також оподатковуватися за нульовою ставкою.

 

Зміни в обліку та реєстрації платників податків та зборів

20 березня 2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.12.2016  № 1125 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» (далі – Наказ № 1125), зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.01.2017 за № 42/29910, який вніс зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) (далі – Наказ № 1588), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.2011 за № 1562/20300, та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130 (далі – Наказ № 1130), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233.

Зокрема, Наказом № 1125:

- визнано, такою, що втратила чинність, довідка про взяття на облік платника податків (форма № 4-ОПП), що видавалась контролюючим органом. Для платників податків, яким законом установлені особливості їх державної реєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, запроваджується нова довідка про взяття на облік (форма № 34-ОПП);

- викладено у новій редакції форму реєстраційної заяви платника податку на додану вартість (форма № 1-ПДВ).

З оновленими текстами Наказів №№ 1588 та 1130 можна ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.sfs.gov.ua).

 

Відповідальність за неподання декларації про майновий стан і доходи

Відповідно до п. 179.4 ст. 179 ПКУ платники податку звільняються від обов'язку подання податкової декларації в таких випадках:

а) незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які:

є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув'язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року;

б) в інших випадках, визначених розділом IV ПКУ.

Відповідно до ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, - тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені ч. першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від п’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (у т.ч. при реалізації права на податкову знижку).

 

Декларування іноземних доходів

Сума іноземних доходів включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію та сплатити з одержаних доходів податок на доходи та військовий збір.

Доходи, одержані в іноземній валюті перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.

За підсумками 2016 року сума іноземного доходу оподатковується податком на доходи за ставкою 18% та військовим збором - за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування.

У податковій декларації про майновий стан і доходи громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік, та визначають податкове зобов'язання з податку на доходи та військового збору.

Сума податку на доходи та військового збору, зазначена у податковій декларації за 2016 рік, сплачується громадянами самостійно до 1 серпня 2017 року. 

 

Натисніть для перегляду повного тексту документа