Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Шановні мешканці Саксаганського району!

Вже скоро почнеться опалювальний сезон і питання оплати за спожиту теплову енергію знову постане перед мешканцями, що отримують послуги з централізованого опалення. Вузли обліку теплової енергії, а простіше кажучи, лічильники тепла здатні значно полегшити ситуацію з оплатою послуг з централізованого опалення. Лічильник тепла встановлюється на вводі в будівлю, тобто мешканці будинку сплачують за спожиту теплову енергію, яка безпосередньо надавалась тільки їх будинку.

Влітку Верховна Рада України прийняла Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який регламентує питання встановлення лічильників тепла.

Отже, відповідно до цього Закону право на обладнання будівлі лічильником тепла надається, як власнику чи співвласникам будівлі, так і оператору зовнішніх інженерних мереж.

Закон визначає оператора зовнішніх інженерних мереж, як власника зовнішніх інженерних мереж, а в разі якщо зовнішні інженерні мережі використовуються іншою, ніж власник, особою або є безхазяйними - особою, якій такі мережі власником передано у користування (управління, господарське відання, оренду, концесію) або яка здійснює фактичне користування такими мережами для транспортування відповідно теплової енергії, гарячої води, питної води, тобто постачальника теплової енергії.

Перед встановленням лічильника оператор зовнішніх інженерних мереж не менш як за два місяці до встановлення вузлів комерційного обліку повідомляє власників (співвласників) будівлі про намір встановити такий вузол, вартість такого встановлення, розмір та порядок сплати передбаченого цим Законом внеску за встановлення вузла комерційного обліку.

Також Закон визначає право власників (співвласників) будівлі в двомісячний строк після повідомлення повідомити оператора зовнішніх інженерних мереж про намір самостійно обладнати будівлю лічильником тепла чи погодити з оператором відмінні від запропонованих умови встановлення лічильника. Проте на погодження відмінних умов та встановлення лічильника самостійно у власника (співвласника) будівлі є чотири місяці з дня повідомлення оператором про намір встановлення. Якщо цього не буде зроблено в чотирьохмісячний термін, оператор зовнішніх мереж повинен обладнати будівлю лічильником, відповідно до Закону.

Якщо власник (співвласник) будівлі обладнує її лічильником самостійно, відповідно оплата за обладнання лічильником будівлі оператором мереж такому власнику не нараховується.

Також Закон визначає, що оснащення будівель лічильником тепла та обладнанням інженерних систем для забезпечення такого обліку здійснюється відповідно до проектної документації з дотриманням будівельних норм і правил у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства. Таке оснащення та відповідна проектна документація не потребують видачі технічних умов та інших вимог до встановлення вузла комерційного обліку, погодження з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими особами, операторами зовнішніх інженерних мереж, виконавцями комунальних послуг.

П. 6 ст. 3 вищезгаданого Закону визначає, що витрати на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку, здійснені оператором зовнішніх інженерних мереж, відшкодовуються споживачами відповідних комунальних послуг, а також власниками (співвласниками) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання у такій будівлі, шляхом сплати внеску за встановлення вузла комерційного обліку, який сплачується виконавцеві відповідної послуги.

Лічильник належить на праві власності власнику (є спільною сумісною власністю співвласників) будівлі. Проте вузли комерційного обліку приймаються виконавцем відповідної комунальної послуги та оператором зовнішніх інженерних мереж на абонентський облік протягом 14 календарних днів з дня встановлення або дня отримання виконавцем та оператором звернення власника (співвласників).

Відповідно до Закону розмір внесків за встановлення комерційних вузлів обліку визначається окремо для кожної будівлі. Сплата внесків розстрочується на п’ять років або на інший строк за згодою сторін.

Хочемо додати, що всім слід пам’ятати про зобов’язання перед постачальниками в оплаті за спожиті комунальні послуги. Борги населення перед підприємствами призводять до фінансових проблем останніх, що негативно позначається на якості надання послуг. Через брак коштів підприємства не можуть вчасно проводити заміну мереж, а іноді навіть і оперативно реагувати на аварійні ситуації.

Також нагадуємо, якщо ви маєте фінансові труднощі і не можете в повному обсязі оплачувати комунальні послуги, ви можете звернутись за отриманням житлової субсидії до управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради.