Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Захист прав дитини на житло

Діти — це найкраще, що ми, дорослі, можемо принести у цей світ! Забезпечення якнайкращих інтересів дітей наше першочергове завдання. Дитина, внаслідок її фізичної і розумової незрілості, потребує спеціальної охорони і піклування, зокрема належного правового захисту.

Житло для дитини є необхідним елементом природного розвитку. Відсутність житла призводить до отримання дитиною статусу “безпритульної”, тобто такої, що потребує особливого соціального захисту з боку держави.

Саме з огляду на це у виконкомі Саксаганської районної у місті ради створено консультативно-дорадчий орган, комісію з питань захисту прав дитини. При великому розмаїтті питань, які розглядаються комісією, близько половини — це питання, щодо надання дозволу батькам на вчинення правочинів з житлом, право власності на яке чи право користування яким мають діти.

Чинним законодавством покладено відповідальність на посадових осіб місцевого самоврядування щодо недопущення зменшення чи обмеження існуючих житлових і майнових прав дітей при вчинені правочинів з житлом. Ніхто не може позбавити дитину уже існуючого права власності на житло. У зв'язку з цим при наданні дозволу на укладання договорів відчуження житла, право власності на яке мають діти, виконком районної у місті ради, як орган опіки та піклування, зобов'язує батьків попередньо придбати для дитини житло, а потім продати те, яке дитина має.

Не всім є зрозумілими такі норми діючого законодавства. Службою у справах дітей виконкому Саксаганської районної у місті ради здійснюється прийом громадян щопонеділка з 10. 00 до 17. 00 та щосереди з 09. 00 до 12. 00, за адресою: вул. Володимира Великого, 32, каб. 103, 108. На прийомі надаються консультації і роз'яснення з питань щодо отримання згоди органу опіки та піклування для здійснення правочинів з житлом, право власності на яке чи право користування яким мають діти.