Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

МЕДИЧНА РЕФОРМА

Парламентом ухвалено Закон України «Про державнi фiнансовi гарантiї надання медичних послуг та лiкарських засобiв», яким започатковано реформу у медичній сфері.

Реформа розпочнеться з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Можна одразу  звернутися до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, як тільки виникла необхідність в обстеженні чи лікуванні. Усі ці послуги будуть 100% фінансуватися з державного бюджету.

Інформація про стан здоров’я пацієнта буде міститися в електронній системі охорони здоров’я. Навіть коли громадянин перейде до іншого лікаря, уся інформація буде доступна.

Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги — вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу при гострих станах і раптових погіршеннях стану здоров’я: високій температурі тіла, гострому і раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, захворюваннях, отруєннях і травмах, що потребують невідкладної допомоги.

Можна обрати будь-якого терапевта для дорослого, педіатра для дитини або сімейного лікаря для всієї родини незалежно від місяця проживання чи реєстрації.

Як тільки буде оголошено про початок приписної кампанії, можна підписати декларацію із сімейним лікарем.

Декларацію можна підписати у будь-який час, навіть під час першого звернення. Декларація підписується безстроково і діє до моменту, поки не  змінено лікаря. Поки лікар не набере 2000 пацієнтів, він не може відмовити в підписанні декларації.

Коли громадянину необхідна екстрена спеціалізована допомога, він звертається до будь-якого закладу екстреної допомоги. Лікування випадків, які загрожують життю, будуть профінансовані державою на 100%.

Реформування моделі фінансування медичних установ спеціалізованої та високоспеціалізованої допомоги розпочнеться з 2020 року.