Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

За нових правил реєстрації українці не можуть взяти довідку про склад сім’ї

Неврегульованість законодавцем такого питання стала гальмівним моментом на шляху проведення нотаріусами відчуження нерухомого майна, оформлення спадщини тощо. Законодавець не залишив інформацію про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб без доступу, але її отримання значно ускладнив, так за особистим зверненням особи, яка є власником житлового приміщення, інформація про зареєстрованих осіб може бути надана тільки за згодою кожного з них, а інформація щодо зареєстрованих осіб у житловому приміщенні без їх згоди надається виключно на запит нотаріуса при оформленні документів, що регулюється постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» від 02 березня 2016 року № 207.

Крім того, відповідно до абз. 8 ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» документом, який видається органом реєстрації особі за її вимогою та підтверджує реєстрацію місця проживання або місця перебування особи, є довідка про реєстрацію місця проживання. Форма довідки про реєстрацію місця проживання особи наведена у додатку № 13 до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207. Проте, ця форма передбачає інформацію лише щодо реєстрації місця проживання конкретної особи.

У зв’язку зі створенням Реєстру територіальної громади міста Кривого Рогу налагоджено обмін інформацією про місце реєстрації громадян, на підставі якої оформлюються субсидії, пільги та надання послуг, без залучення громадян з наступними виконавчими органами ради.

- Управління праці та соціального захисту населення;

- Відділ житлово-комунального господарства;

- Служба у справах дітей;

При зверненні до вказаних виконавчих органів ради не потрібно подавати довідку про реєстрацію місця проживання особи, так як обмін цією інформацією відбувається без залучення громадян.

Отже своїми діями законодавець обмежив доступ до інформації про зареєстрованих в приміщенні осіб, чим захистив право особи на конфіденційність, оскільки лише за її особистої згоди можливе отримання інформації про її зареєстроване місце проживання.