Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Правила реєстрації для дітей

Дитина 10-14 років може жити не тільки з батьками, опікунами, в спеціалізованому навчальному або лікувальному закладі, а й в іншому місці. На це потрібна згода батьків (опікуна) і самої дитини. При розлученні батьків, дитина має право самостійно вирішити, з ким із них вона буде проживати. При визначенні місця проживання дитини, якій ще не виповнилося 14 років, треба отримати згоду кожного з батьків. Наприклад, якщо подружня пара живе окремо, то місце проживання дитини з одним з них може бути визначено тільки за письмової згоди іншого. Такий порядок встановлений статтею 160 Сімейного кодексу України.

При проведенні процедури для неповнолітніх осіб, якщо вони реєструються за місцем проживання батьків або опікунів, згода не потрібна. У разі, коли потрібно зареєструвати місце проживання дитини до 14 років, до заяви та свідоцтва про народження треба прикласти паспорти обох батьків. Якщо вони проживають не за однією адресою, один з них надає паспорт, інший – згоду на проведення процедури. Цей документ оформляється в присутності уповноваженої особи. Якщо такої можливості немає, згода засвідчується нотаріально.

Чи можна зареєструвати місце проживання дитини, не отримавши згоду одного з батьків. Провести процедуру реєстрації місця проживання малолітньої дитини можна, не погоджуючи її з іншим з батьків, якщо такий порядок встановлений судом. Наприклад, при розлученні суд вказує в судовому рішенні, що дитина буде проживати з матір'ю або батьком. Тут підставою для проведення процедури стане цей документ. Якщо батьки не дійшли згоди, питання вирішується в рамках судового процесу або через органи опіки та піклування.