Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про оформлення землі під ОСББ

     До земель житлової та громадської забудови Земельний кодекс України відносить земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об’єктів загального користування (стаття 38).

     Згідно зі статтею 39 вказаного кодексу використання земель житлової та громадської забудови здійснюється до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм.

     Що стосується земельних ділянок багатоквартирних будинків (прибудинкових територій), то відповідно до статті 42 Земельного кодексу України земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

     У випадку створення ОСББ ці ділянки із земель комунальної власності передаються безоплатно у власність або постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку (власникам квартир та нежитлових приміщень у будинку) в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

     Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні житлової будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі відповідної землевпорядної документації.

     Що стосується земельних ділянок приватної власності, на яких збудовані багатоквартирні житлові будинки, то після закінчення їх будівництва, введення будинку в експлуатацію та створення ОСББ власник земельної ділянки може безкоштовно передати ділянку ОСББ у власність за договором дарування. Крім того, землевласник може добровільно відмовитися від права власності на земельну ділянку на користь територіальної громади в порядку, визначеному статтею 142 Земельного кодексу України. Тобто власник має звернутися до місцевої влади із заявою про добровільну відмову від права власності на земельну ділянку на користь територіальної громади, а вже потім після укладання угоди про передачу права власності на земельну ділянку ОСББ може звернутися до ради про передачі земельної ділянки безоплатно у власність або постійне користування.

     Право власності або право постійного користування підлягає обов’язковій державній реєстрації у Державному реєстрі прав.