Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Наслідки введення в дію Закону України № 1982 у сфері публічних закупівель

19 липня набув чинності Закон України від 23 березня 2017 року № 1982-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами - підприємцями".

Закон України № 1982 скасовує обов’язковість печаток лише для суб’єктів господарювання.

Відзначимо, що нововведення до Господарського кодексу України розраховані лише на матеріальні печатки, адже лише матеріальна печатка може створити відбиток. А отже, електронні печатки Закону України № 1982  жодним чином не відміняє.

Якщо суб’єкт господарювання не хоче мати клопоту з печаткою, то йому необхідно внести зміни до статуту, виклавши слово «Має печатку».

Суб’єктам господарювання, що належать до юридичних осіб приватного права, зробити це зовсім нескладно: одні збори засновників, нова редакція статуту і один візит до державного реєстратора.

Суб’єктам господарювання з числа юридичних осіб публічного права не так пощастило: ініціювати перед органом управління видання наказу, а той й прийняття нормативно-правового акту Урядом, якщо статут затверджено постановою, - справа не одного дня. Та це все ж доведеться зробити, а до того часу слід керуватися Правилами № 1000/5, інформуючи своїх контрагентів про установлений на підприємстві порядок використання печатки.

В умовах законодавства Замовникам важливо сформулювати умови тендерної документації таким чином, щоб не наразитися на звинувачення в дискримінаційних умовах, насамперед, щоб уникнути непорозумінь. Пропонуємо у складі тендерної документації вимагати в учасника довідку довільної форми про те, чи використовує такий учасник у своїй діяльності печатку (якщо не використовує, то відколи і чим це підтверджується), із зазначеного вичерпного переліку документів, на які (у випадку використання) проставляються відбиток його печатки.

Звертаємося до всіх Замовників та учасників публічних закупівель: проявити пильність та уважність, узгодити свої статути з фактичним станом справа, а до того часу офіційно інформувати своїх контрагентів щодо (не)використання печатки для усунення можливих непорозумінь.   

За матеріалами сайту: www.radnuk.com.ua