Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Закон про скасування печаток набув чинності!

09 липня набув чинності Закон України від 23 березня 2017 року № 1982-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами - підприємцями".

Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроект № 4194 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями".

Закон стосується не всіх громадян, а лише юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців, які займається діяльністю з виробництва, реалізації, придбання товарів та іншою господарською діяльністю.

Закон передбачає виключення використання печаток у взаєминах суб’єктів господарювання з державними органами та органами місцевого самоврядування. Згідно із Законом, використання печаток тепер не обов’язкова вимога для визнання документа чи угоди дійсними. Виключається можливість визнати такий документ недійсним у зв’язку з відсутністю печатки.

Відтепер державні органи або органи місцевого самоврядування не мають права вимагати наявності печатки на офіційних документах.

За порушення цієї норми тепер передбачається адміністративна відповідальність.

Також за відмову прийняти документ без печатки передбачено штраф 50 - 100 неоподатковуваних мінімум (850-1700 грн) за вимагання такими органами наявності відбитку печатки на офіційних документах суб’єктів господарювання.

Щоб вважати дійсною копію документа, яка подається, достатньо підпису уповноваженої особи суб'єкта господарювання або особистого підпису фізособи-підприємця. Орган не має права вимагати нотаріального посвідчення у разі, якщо така вимога не встановлена окремим законом.

 

За матеріалами сайту: http://ukrainepravo.com