Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Безоплатна правова допомога

Звіт перед громадою за проведену роботу

Перший та Другий криворізькі місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюють у місті Кривому Розі вже 2 роки. За цей період завдяки співпраці з органами влади, державними установами та громадськими організаціями вдалось інформувати населення міста Кривого Рогу про функціонування нової установи, яка забезпечує мешканцям міста надання безоплатної первинної правової допомоги та рівний доступ до правосуддя — шляхом призначення адвоката за рахунок держави вразливим верствам населення (надання безоплатної вторинної правової допомоги): ветеранам війни, внутрішньо переміщеним особам, особам з інвалідністю, малозабезпеченим особам, чий дохід не перевищує 2-х прожиткових мінімумів, дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування.

Серед інших можливостей, які надає місцевий центр — доступ до сервісів Міністерства юстиції, прийом документів для реєстрації громадських формувань, правопросвітництво на рівні територіальної громади. Пріоритетний напрямок подальшого розвитку системи безоплатної правової допомоги — посилення правової спроможності громад.

За 2 роки Першим та Другим криворізькими місцевими центрами з надання БВПД прийнято понад 15000 осіб, 1598 особам призначено адвоката за рахунок держави, 250 особам — представника із числа працівників бюро та відділу представництва. У порівнянні з 2015 роком, коли почали працювати місцеві центри БВПД, динаміка збільшення кількості звернень - у 9 разів.

З метою підвищення правової свідомості населення та рівня обізнаності про свої права проведено або взято участь у понад 500 правопросвітницьких заходах для населення міста: дітей, працівників організацій, установ. Першим та Другим криворізькими місцевими центрами забезпечено прийом громадян у 8 точках доступу до безоплатної правової допомоги, включаючи житломасив Інгулець, Тернівський район, Центр надання адмінпослуг “Віза”, ЦНАП при Криворізькій РДА, Центр правової інформації при бібліотеці-філії №11, де прийом відбувається за окремими графіками.

Працівниками центрів здійснюються виїзди до людей з обмеженими можливостями для пересування, а мобільні консультаційні пункти працюють щоквартально при територіальних центрах, у виправній колонії, проводяться регулярні семінари у центрі зайнятості, у віддалених селах. Проведена робота показала, що безоплатна правова допомога актуальна для людей, які отримали змогу вирішувати свої повсякденні проблеми у правовий спосіб, отримуючи знання, алгоритми або представництво своїх інтересів з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Перспективи

Переорієнтація системи БПД з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад, децентралізація системи БПД у цивільних та адміністративних справах, розробка концепції та необхідної нормативно-правової бази для пілотування моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях, а також створення ефективної системи управління правовими знаннями та розвиток людського потенціалу правничої спільноти і партнерських мереж системи БПД – ці кроки Координаційний центр з надання правової допомоги вніс до середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на 2017-2020 роки. У 2017 році планується запуск роботи п’яти міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові, які повинні стати основою інфраструктури системи управління правовими знаннями. Кожна із платформ у цих містах стане своєрідним «інформаційним хабом» («зв’язковим», «вузлом») для інших суміжних та ближчих областей, майданчиком для спілкування та мережування між людьми, об’єднаними спільними ідеями у сфері права та правосуддя. Це дозволить підвищити рівень правової свідомості населення.

Налагодження ефективної взаємодії між усіма інституціями та розвиток мережі параюристів дозволять створити в місті Кривому Розі таку розгалужену систему, яка забезпечить потреби мешканців усього міста в наданні безоплатної правової допомоги. Наша місія — захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, посилення правових можливостей і правової спроможності представників соціально вразливих груп населення, територіальних громад та спільнот.