Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Результати дослідження проб води річки Саксагань, відібраних у Саксаганському районі

Спеціалістами виконкому Саксаганської районної у місті ради сумісно із спеціалістами управління екології виконкому міської ради та ВСП «Криворізький міський ВЛД ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗУ» у березні поточного року відібрано проби з поверхневих водних об’єктів (р. Саксагань) в Саксаганському районі. За результатами досліджень зроблено висновки, що окремі відібрані проби води за деякими показниками не відповідають вимогам додатку 11 «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів», затверджених МОЗ України від 19.06.1996 №173, а саме:

- у відібраній пробі води з поверхневого водоймища в районі вхідного порталу ІІ Саксаганського тунелю (вул. Марійська) встановлено: індекс ЛКП становить 6200 КУО/дм3 (норма - не більше 5000); індекс коліфагів 550 БУО/дм3 (норма – менше 100);

- у відібраній пробі води з поверхневого водоймища в районі «Дубків» поблизу КНС №32 встановлено: індекс ЛКП становить 13000 КУО/дм3 (норма - не більше 5000); індекс коліфагів 400 БУО/дм3 (норма – менше 100).

У відібраній пробі води з поверхневого водоймища в районі вхідного порталу І Саксаганського тунелю не виявлено превищень: індекс ЛКП становить 2300 КУО/дм3 (норма - не більше 5000); індекс коліфагів 0 БУО/дм3 (норма – менше 100).

При цьому у жодному із зразків не виявлено: ентеробактерій (в тому числі Salmonella), життєздатних цист патогенних кишкових найпростіших, личинок кишкових гельмінтів.

Звертаємо увагу власників домоволодінь, які територіально знаходяться біля річки Саксагань, про необхідність своєчасного контролю за станом вигрібних ям: їх очистки та гідроізоляції. Забруднення поверхневих водоймищ є порушенням норм чинного водоохоронного законодавства та спричиняє значні порушення екосистеми.